Közösségi oldalak

Belföld

Miklós Attila : Annyira tele van vajon a városi kassza, hogy előleget ad mindenkinek!?

Annyira tele van vajon a városi kassza, hogy előleget ad mindenkinek⁉️

– tette fel a kérdést Miklós Attila békéscsabai képviselő.

Ugyanis kiderült: előleget ad az Önkormányzat a Volánbusznak, hogy továbbra is működjön Békéscsabán a helyi buszközlekedés. Ez nem példátlan, hiszen eddig is ez volt a formula. Most viszont a szolgáltató azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy a pandémiás időszak miatt jelentősen megváltozott a nyújtott szolgáltatás mennyisége. Nem kérdés, ez így lehet, de az is biztos, hogy jelenleg – pont a járványhelyzet miatt – nincs aláírt szerződés a város és a VOLÁNBUSZ között. A mostani döntés értelmében a 2020-ra és 2021-re összesen 155 millió forintot fizet ki az Önkormányzat a közlekedési cégnek.

Bánom is én, fizessünk, ha van miből, de most nincs. Elgondolkodtató az is, hogy talán évről évre az államnak kellene nagyobb szerepet vállalnia a közösségi közlekedésben, a járványhelyzetben meg pláne. A 2020-as központi költségvetésben még csaknem 2 milliárd forint volt a közösségi közlekedés támogatására, amit 70 településnek tett félre a kormány. Idénre azonban már nincs ezen a soron egy fillér sem. Ez a forrás is ment a központi járványalapba, amelyből többek közt Budapest-Belgrád vasútvonal lesz, stadion épül és űrkutatást is finanszírozunk.

Megoldás lehet, hogy kérünk rendkívüli támogatást a Belügyminisztériumból. Gondolom, az a település, ahol jól viselkedik a városvezetés majd kap.

A kormány most ezzel is csuklóztatja a lassan teljesen lehetetlen helyzetbe kerülő önkormányzatokat. A Volánra ebben a helyzetben a kormánynak kell költenie, nem nekünk, békéscsabaiaknak. Köszönjük szépen

– zárta mondanivalóját a képviselő.