Két keréken is szabályosan!

Békéscsabán nagy a kerékpáros forgalom, ezért a rendőrség ismételten kéri a bicikliseket, hogy a balesetek megelőzése érdekében tartsák be a közlekedési szabályokat!

A közlekedési szabályok a biztonságot, a balesetek megelőzését szolgálják. A Békéscsabai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya ellenőrzésekkel és balesetmegelőzési programokkal igyekszik felhívni erre a figyelmet. A napokban végzett ellenőrzések tapasztalatai alapján fontos hangsúlyozni, hogy kerékpáros csak akkor közlekedhet járdán, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan. Tehát ha az úton útfelbontás, vagy más fizikai akadály miatt nem lehet elmenni. Ilyenkor is csak legfeljebb 10 km/óra sebességgel lehet a járdán tekerni. Ha van kerékpárút, a bicikliseknek azon kell közlekedni.

Így például Békéscsabán, az Erzsébet hídon (Orosházi úti felüljáró) az egyik oldalon járda, a másik oldalon kerékpárút van. A gyalogosoknak a járdán, a kerékpárosoknak pedig a kerékpárúton kell közlekedniük függetlenül attól, hogy melyik irányba mennek. Előfordul, hogy kerékpárúton kerékpárosok ütköznek össze egymással. Ez azért történik meg, mert az egymással szemben közlekedő kerékpárosok nem az út jobb szélén mennek, illetve az egymás mögött közlekedők szabálytalanul előznek. Balesetveszélyes helyzet alakulhat ki akkor is, amikor a kerékpárosok egyirányú utcában a forgalommal szemben kerekeznek. Ezt csak akkor tehetik meg, ha tábla engedi, azonban Békéscsabán nincs ilyen egyirányú utca.

Tehát a kerékpárosoknak is a forgalommal megegyező irányban kell közlekedniük. A gyalogos-átkelőhelyeknél a kerékpárosoknak le kell szállniuk és át kell tolniuk az úton a kerékpárt kivéve akkor, ha a zebra mellett van kerékpáros átvezetés, mert azon áthajthatnak. A vasúti átjárókban is figyelmesen kell közlekedni, a tilos jelzés minden közlekedőre, így a kerékpárosokra is vonatkozik. Ha pirosan villog a jelzőlámpa, le van csukva a sorompó, vagy éppen csukódik le, akkor sem szabad áthajtani az átjárón, ha a közeledő vonat még nem látszik. Olyan vasúti átjáróknál, ahol a kerékpárosoknak van kijelölt átkelőhely, például a Pataky László utcai átjáró, akkor a bicikliseknek a kijelölt helyen kell áthajtaniuk.

Emellett még ősszel, illetve a tél közeledtével fontos kiemelni a láthatóság fontosságát. A kerékpárosoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a biciklin, amivel járnak, legyenek rajta a kötelező felszerelések, köztük a lámpák és a prizmák. A lámpák működjenek, erős fényt adjanak, ha merülőfélben van bennük az elem, akkor időben cseréljék ki, hogy megfelelő távolságból láthatóak legyenek!

A rendőrség kéri a közlekedőket, köztük a kerékpárosokat, hogy tartsák be a szabályokat! Vigyázzanak magukra és legyenek tekintettek másokra is azért, hogy minél kevesebb baleset történjen!