Közösségi oldalak

Belföld

Dancsó Tibor: A Magyar Posta további postabezárásokat tervez

Dancsó Tibor: Fotó: Körös Hírcentrum

Húsvét előtt tartotta soron következő közgyűlését Békéscsaba képviselő-testülete. A legfontosabb témákról Dancsó Tiborral, a Demokratikus Koalíció békéscsabai önkormányzati képviselőjével beszélgetett a Körös Hírcentrum riportere.

Bár a tárgyalt témák között ezúttal nem szerepelt, sokan kíváncsiak arra, hogyan alakul a postabezárások ügye. Ezzel kapcsolatban a képviselő megosztotta, tavaly év végén, az energiaár-emelkedés miatt – akkor még – ideiglenesen bezártak több hivatalt. Békéscsabán is három posta maradt nyitva. Nem történt egyeztetés, párbeszéd a bezárás előtt. Majd arról volt szó, ha az önkormányzat fizet érte, visszanyitják a hivatalokat. Jelenleg erre sincs lehetőség. A bezárás már végleges, ráadásul 1200 dolgozót el is bocsátanak.

Egy ugyancsak számos kellemetlenséget okozó témáról, a galambok térhódításáról is egyeztettek a képviselők. Egy előzetes jelentés alapján madárszakértők szerint idén tavasszal még jelentősebb örvös galamb-populáció érkezett az országba, mint korábban. Nem látszik jó megoldás egyelőre arra, hogyan lehetne ezeket a madarakat távol tartani a belvárostól. Meddőséget okozó táppal etetnek, folyamatosan takarítják a közterületeket. Dancsó Tibor gyulaiakkal beszélt a kérdésről, náluk solymászokkal igyekeznek elijeszteni a madarakat. Működhet akár egy-egy műsólyom kihelyezése is, ami a Csabagyöngyétől már távol tartja a galambokat.

Április végén indulhat el a közösségi roller szolgáltatás. A képviselő elárulta, hogy ő maga és a testület is támogatóan viszonyul hozzá. Főleg a fiatalok számára lehet ez egy jó lehetőség. Több kérdés merült fel a testület tagjaiban, ezekre érkezett érdemi válasz az ülésen. A rollerek sebessége például leszabályozható, GPS alapján lehet kijelölni olyan területeket a városban, ahol még lassabban kell menjen vagy éppen sehogy sem.

A csabai levegő minőségével kapcsolatban Dancsó Tibor kifejtette, pálfordulás történt. Ugyanis eddig a város levegője mindig jó minősítést kapott, azonban több, kritikusnak számító értéket nem mértek. Télen érezhetően romlott a levegőminőség, talán az időjárási viszonyok ugyancsak hozzátettek ehhez. De ront a helyzeten számos városi sajátosság is: a sok szántóföld, a földes utak mennyisége, az erdős területek hiánya. A minősítő jelentések jó, hogy elkészülnek, azonban ezek alapján cselekedni is kell. Például szankcionálni kellene, ha valaki olyan anyagokkal fűt, amik légszennyező füstöt bocsátanak ki.

Forrás: Körös Hírcentrum

A Körös Hírcentrum teljes interjúját itt hallgathatják meg: