Közösségi oldalak

Belföld

Ahol a fák már nem nőnek az égig

Három önkormányzati képviselő is lemondott Nagybánhegyesen a védett fák kivágását követően.

Nagy vihart kavart a múlt héten a közösségi oldalon, és itt a portálon is megjelent írásom, a Nagybánhegyesen kivágott 26 darab helyi jelentőségű védett fa kivágása kapcsán. Több helyi lakos is megnyilvánult az ügyben, illetve a település polgármestere Farkas Sándor sérelmezte, hogy őt nem kerestem meg a cselekménnyel kapcsolatban.

Ezért ma reggel elsőként őt kérdeztem meg az időközben felmerülő kérdésekkel.

Farkas Sándor polgármester arról tájékoztatott, hogy a fák kivágását egy komoly előkészítő munka előzte, meg. Összesen 71 fát vizsgáltak meg egy 2019. októberében született testületi döntés értelmében, amelyet követően arra a megállapításra jutottak, hogy 26 darab kocsányos tölgyfa kivágásáról van szó. Más információk és a mai nap folyamán megjelent önkormányzati képviselői nyilatkozatok szerint viszont csak 6 darab veszélyesnek nyilvánítható fa kivágásáról volt szó és a képviselők is csak ennek a hat fának a kivágását támogatták. A szóban forgó, összesen 26 darab védett fa kivágásához nem járultak hozzá. Továbbá a mai napon a képviselői tisztségéről lemondott három önkormányzati képviselő azt is sérelmezte, hogy az előzetesen megbeszéltek ellenére elmaradt a lakosság széleskörű tájékoztatása is a munkálatok megkezdése előtt.

További aggályokat jelent az eset kapcsán, hogy ugyanaz a cég végezte el a vizsgálatokat akik az elmúlt hetekben a fák kivágását is végrehajtották. Farkas Sándor szerint ebben semmi kivetni való nincs, hiszen nagyon nehéz olyan céget találni, aki megfelelő szakmai háttérrel rendelkezik mindamellett, hogy felelősséget is vállal az általa elvégzett munkáért.

Kérdésre, hogy a jegyző kiadta-e az engedélyt a fák kivágására, arról tájékoztatott, hogy álláspontja szerint nem szükséges jegyzői engedély. Ezen állításnak egyébként ellentmond az ide vonatkozó 1996. évi LIII. törvény 42. § amely előírja, hogy a védett fasorba tartozó fák eltávolításához a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges. Jelen esetben, amikor helyileg védett fasorról beszélünk, akkor pedig a jegyző jár el az ügyben, mint természetvédelmi hatóság. A polgármester elmondta, hogy amennyiben tévedett ezzel kapcsolatban és szükséges lett volna a jegyzői engedély, akkor döntéséért vállalja a felelősséget.

Az ügyben megkerestem Szelekovszky László természetvédelmi szakembert is, aki 2001-ben közreműködött a fák védetté nyilvánításában.

A szóban forgó fák a Nagybánhegyesi-öregfák néven kerültek oltalom alá és helyi jelentőségű védettséget élveztek. Ezeknek a fáknak 100 év gyerekidő.

A fák az 1920 évek fásítási programja idején kerültek a földbe és az első világháború áldozatainak az emlékére ültette Maczák György egykori evangélikus lelkész. Pontosan annyi darabot, ahány Nagybánhegyesi fiatal honvéd elesett az I. Világháborúban.

A kocsányos tölgy sokat kibír. Mindig azt mondom, először ápolni, kezelni kell egy fát, nem kivágni, zárta mondandóját a természetvédelmi szakember, aki értetlenül áll az eset előtt.

A nagy vihart felkavaró esett a képviselő testület három tagjának a lemondásával még bizonyára nem ért végett, hiszen az ellentmondások, napvilágra kerülésével az indulatok is egyre inkább fokozódni látszanak.

László Attila Tibor

RSS Sportklub hírek

YouTube csatorna

RSS Időjárás

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!