Tippek a biztonságos internetezéshez

Amikor a biztonságos internetezés témakör kerül szóba, általában arra gondolunk, hogy persze, biztos létezik adatlopás, de minket, akik csak hétköznapi célokra használjuk az internetet, biztosan nem érinthet, főképp, ha még csak nem is számítógépezünk, egyedül a mobilunkon netezünk.

Az a szomorú valóság, hogy veszély bármikor és bárkire leselkedhet, ráadásul minden eszköz érintett lehet, amely csatlakozik az internetre, legyen szó mobilról, tabletről, laptopról vagy okos TV-ről. Nem kell megijedni, de érdemes néhány dologra odafigyelni. Ebben segítünk!

● Jelszavak

Bármilyen online felületre regisztrálunk, használjunk megfelelő erősségű jelszavakat és mindenhol különbözőt! Egyrészt legyen legalább 8 karakter hosszú, tartalmazzon kisbetűt, nagybetűt, számot és –amennyiben megengedett– különleges karaktereket is. Ha a jelszavunk könnyen kitalálható, vagy egy fiók feltörése esetén minden más online profilunkhoz szabad az útjuk a hackereknek –mert mindenhol ugyanazt a jelszót alkalmaztuk–, akkor bizony eltulajdoníthatják az össszes személyes adatunkat, képeinket, bankkártya adatainkat, amelyeket ott tároltunk, megadtunk. Figyeljünk tehát oda!

● Kétlépcsős azonosítás

Ahol lehetőség van rá, állítsuk be a kétlépcsős hitelesítést, ami tulajdonképpen egy plusz biztonsági faktor, ugyanis nem elég egy jelszót beírni ahhoz, hogy belépjünk a fiókunkba, hanem egy másik módon is azonosítani kell magunkat, jellemzően egy telefonunkra érkező számsor beírásával. Ezzel jelentősen csökkenthetjük annak az esélyét, hogy valaki illetéktelenül használja a nevünkben online felhasználói fiókunkat és eltulajdonítsa adatainkat.

● Vírusirtás

Figyeljünk arra, hogy az internetezésre használt eszközeinken alkalmazzunk vírusirtót és rendszeresen frissítsük is. Továbbá ne töltsünk le semmit kétes weboldalakról és fájlmegosztókról, ha nem akarunk vírusok és adathalász programok áldozatai lenni.

● SSL

Csak olyan weboldalon adjunk meg bármilyen személyes adatot, amely SSL tanúsítvánnyal titkosított. Erről a címsorban látható lakat ikon segítségével bizonyodhatunk meg, vagy a https:// előtagot keressük http:// helyett. Még hírlevél feliratkozás esetén is figyeljünk erre, online vásárlást pedig kizárólag SSL tanúsítvánnyal rendelkező, biztonságos weboldalon indítsunk.

● Adatok megadása

Ha már az adatokról van szó, csakis a legszükségesebb információkat adjuk meg magunkról, beleértve a közösségi média oldalakon való posztolást is. Továbbá ne dőljünk be emailben vagy messengeren érkező hamis üzeneteknek, mely szerint küldjük el a bankkártyánk adatait bizonyos szolgáltatóknak, vagy írjuk le válaszként a jelszavunkat, hiszen a szolgáltatók soha nem kérnek személyes adatokat emailben!

Az online biztonságunk nagyon fontos és a téma egyre aktuálisabb, viszont ha elővigyázatosak és figyelmesek vagyunk, akkor megelőzhetjük a visszaéléseket.

Forrás: www.rackhost.hu