Közösségi oldalaink

Technika

Óvatosak a kutatók a Holdról származó kőzetmintákkal

A hold felszíne Fotó: Erdős Csaba

A beszennyeződés megakadályozása és a “takarékosság” jegyében fogják vizsgálni a kínai kutatók a Csang’o-5 kínai űrszonda kapszulájában a Földre érkezett nagyjából 1730 grammnyi holdi kőzetmintát.

A szakemberek speciális tárolókat és laboratóriumokat hoztak létre a minták feldolgozásra és elemzésére, valamint részletes eljárásmódot dolgoztak ki annak biztosítására, hogy a kőzetmintákat a lehető legtovább megóvják a szennyeződésektől és hogy megbízható eredményeket kapjanak.


A Kínai Földtudományi Egyetem kutatója, Hsziao Lung szerint a mintákat először roncsolásmentes vizsgálatnak vetik alá az alkotóelemek meghatározásáért.

A minták lehető legtakarékosabb felhasználása érdekében továbbá a szakemberek mikroanalízist is alkalmazni fognak.

A Csilini Egyetem munkatársa, Csao Jü-jen szerint

tekintettel a kőzetminta értékességére, muszáj tovább fejleszteni a vizsgálati eszközök érzékenységét és felbontását, valamint új technológiákat és módszereket kifejleszteni.

A minták elemzésével a kutatók kijavíthatják az égitestek felszínének korbecslésére szolgáló matematikai modelleket, valamint segíthetik a Hold geológiai evolúciójának jobb megértését.

A Csang’o-5 kínai űrszonda kapszulája, amely 44 év után először hozott kőzet- és talajmintát a Holdról a Földre, december közepén szállt le az észak-kínai Belső-Mongólia Autonóm Területen. Az űrszonda november 24-én indult a Holdra, december elsején szállt le az égitestre, hogy talajmintákat gyűjtsön.

További hírek a kategóriából: Technika

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!