Még jóformán ki sem ismerhettük az 5G technológiát, már a 6G-t tervezgetik

Még jóformán ki sem ismerhettük az 5G technológiát, erre itt a 6G, ami mellett az 5G csigalassúnak fog tűnni a Samsung szerint. A Samsung úgy számol, leghamarabb 2030-ban lehet széles körben is elindítani a kereskedelmi 6G mobilhálózatokat.

Bár egyelőre még az 5G hálózat telepítése is javában zajlik, a telekommunikációs cégek már a jövő felé tekintenek – ami ebben az esetben a 6G-t jelenti. Nemcsak Donald Trump akar 6G-t, már a kínaiak is serényen dolgoznak rajta. Hogy mi mindenre lesz képes az 5G-nél is gyorsabb adatforgalmat lebonyolítani képes hálózat, arról egyelőre csak sejtéseink lehetnek, a Samsung azonban felvázolta, mit tartogathat számunkra a jövő.

A dél-koreai cég szerint a 6G-s hálózatok fejlesztése legkorábban 2028-ban kezdődhet meg, a felhasználók számára pedig nagyjából 2030-ban válik majd elérhetővé.

A koreai vállalat szerint az emberek és a gépek egyformán használják majd a 6G hálózatot, amely segítségével például nagy felbontású hologramot jeleníthetünk meg, vagy épp lenyűgöző kiterjeszettvalóság-élményben lehet részünk.

A hálózat a Tetrahertzes frekvenciát használna

Sunghyun Choi, a Samsung fejlesztési részlegének vezetője szerint a csapata már javában dolgozik a 6G-n, és elkötelezettek abban, hogy a kormányzattal és az ipari szereplőkkel közösen szabványosítsák a technológiát. A Samsung szerint három téren kell előrébb lépni ahhoz, hogy a 6G-t sikerüljön kifejleszteni: a teljesítményben, az architektúrában és a megbízhatóságban. A szakemberek szerint annak érdekében, hogy a rendszer jól működhessen, 1000 Gbps adatátviteli sebességet kell biztosítania – ez nagyjából ötvenszerese az 5G sebességének –, a késleltetést pedig 100 mikroszekundum alá lenyomni (ez tizede annak, amire az 5G hálózat képes). A hálózat a tetrahertzes frekvenciát (THz) használja majd, amihez új antennákra, jobb hálózati kiépítésre, illetve a mesterséges intelligencia bevonására lesz szükség. Ezeket azonban mind ki kell fejleszteni, ami rengeteg pénzt és időt igénylő feladat.

Copyright © 2015-2021 KELETEN.HU – Impresszum