Környezettudatos iroda

Szerencsére manapság egyre inkább előtérbe kerül a környezettudatosság. Különféle kezdeményezések, kihívások indulnak, hogy minél zöldebben éljük mindennapjainkat. Sokan azonban arra nem gondolnak, hogy mindezt ne csak az otthonunkban és a szabadidőnkben kövessük, hanem a munkahelyen is, hiszen a felhasznált energia közel felét az irodák fenntartása teszi ki.

Természetesen gondolhatjuk azt, hogy egy cég, iroda környezettudatos működése kizárólag a vezetőség döntésein múlik, azonban ez nem így van. Nem hatalmas beruházásokról kell szólnia, hanem főnként a vezetők és a munkavállalók együttes hozzáállásán és szokásain alapul. Nagyon sok apró lépést tehetünk annak érdekében, hogy egy munkahely zöldebb legyen.

Nem beszélve arról, hogy az embereknek egyre fontosabb, hogy olyan cégnél dolgozzanak, vagy olyan cég termékeit vásárolják, melyek fenntartható módon működnek. Tehát ha sikerül szemléletet váltani, akkor nem csak a környezetért teszünk egy nagy és pozitív lépést, hanem a cég jövőbeli működéséért is.

Lássunk néhány tippet, mit is tehetünk akár vezetőként, akár alkalmazottként az iroda környezetkímélőbb működése érdekében?

  • Szelektív hulladékgyűjtés

A legegyszerűbben a szelektív hulladékgyűjtés kivitelezhető, mégis sok munkahely elmulasztja. Kis táblákkal, útmutatókkal és külön tárolókkal segíthetjük egymást abban, hogy elkülönítve gyűjtsük az újrahasznosítható hulladékot.

  • Kevesebb energia

Természetesen jó megoldás a megújuló energiaforrások használata, de ha a vállalkozás nem teheti meg, hogy milliós napelem parkokat hozzon létre, akkor is van mit tenni.

Ahogyan otthon is lekapcsoljuk magunk után a villanyt, vagy kikapcsoljuk a nem használt elektronikai eszközöket, úgy a munkahelyen is tegyük meg mindezt. Bár a számlákat nem az alkalmazottak fizetik, ha mindenki egy kicsit odafigyel a felesleges energiafelhasználás csökkentésére, céges szinten már sokat tettünk a környezetünkért.

  • Kevesebb papír

Ha összeszámolnánk az irodák éves papírfelhasználását, valószínűleg megdöbbentő eredmények születnének, pedig a mai világban szinte minden papírt ki lehetne iktatni a munkahelyek életéből.

  • Vastag, színes prospektusok, termékkatalógusok helyett mutassuk meg kínálatunkat a céges weboldalon! A honlap domain nevét pedig küldjük el emailben a postai úton eljuttatott szóróanyagok helyett!
  • Számlák helyett használjunk e-számlákat!
  • Az ajánlatunkat ne papír alapon, hanem PDF-ben, email mellékletként küldjük el!
  • A céges dokumentumokat kinyomtatott papírok és irattartók helyett tároljuk online dokumentumként egy felhőben vagy céges szerveren!
  • Próbáljuk csökkenteni a felesleges papírra jegyzetelést, vagy legalább ne teljesen új nyomtató papírokat vegyünk elő erre a célra, hanem nem használt –személyes, bizalmas adatokat nem tartalmazó– papírok hátulját, vagy rontott nyomtatások melléktermékeit alkalmazzuk!

Néhány egyszerű tipp betartásával jelentősen csökkenthetjük egy iroda ökológiai lábnyomát csupán a szokások és hozzáállás megváltoztatásával, hatalmas beruházások nélkül is. Ráadásul közben még a felmerülő költségeken is spórolunk.

Forrás: Rackhost.hu

Copyright © 2015-2021 KELETEN.HU – Impresszum