Közösségi oldalak

Technika

Jajgatást kereső drónt fejlesztenek Németországban

Egy természeti katasztrófa bekövetkeztekor két dolog történik egyszerre, az idő értéke hirtelen megnő, miközben a túlélők megtalálása különösen nehézzé válik. Ilyen helyzetben különösen nagy haszna lehet olyan csúcstechnikás repülőeszközöknek, amelyek gyorsan tudnak képet alkotni a helyzetről.

A német Fraunhofer kommunikáció-, információ-feldolgozási és ergonómiai intézet (FKIE) ezért olyan drónokat fejleszt, amelyek megtalálják a katasztrófák túlélőit. A módszerük meglepő: arra tanítják a gépeket, hogy a túlélőket kiáltozásuk alapján azonosítsák.

A fejlesztés jelenleg is folyik, és rengeteget tesztelünk. Már sikerült közeli hangokat észlelni és helyzetüket meghatározni a drón zaján túl

– mondta Macarena Varela, a program vezetője.

Hamarosan kipróbáljuk a rendszert repülő drónnal, hogy különböző hangimpulzusokat, például kiáltásokat mérjünk, és helyzetét meghatározzuk.

A rendszer alapja egy úgynevezett varjúfészek mikrofonrendszer, amelyet különleges jelfeldolgozó technika egészít ki. Ez segíthet a különösen összetett hangok feldolgozásában.

Sok tapasztalatunk van a zajszűrésben, mint a szélzaj, szélsőségesen hangos helikopterzaj, felszínen mozgó járművek zaja és a többi. Különböző filtereket használunk, hogy csökkentsük a zajokat, és sokféle érzékelési módszerünk van, hogy a minket érdeklő jeleket, például a kiáltásokat kiszűrjük.

– tette hozzá Varela, aki rámutatott, hogy a cél, hogy egy földrengés során összeomlott épületek alatt rekedteket felkutassanak.

Forrás: TechXplore

RSS Sportklub hírek

YouTube csatorna

RSS Időjárás

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!