Ismét terjedőben egy baromság! – NE aludjunk leragasztott szájjal!

Egy indonéz celeb-énekes, noha az országon kívül a kutya se ismerte eddig, egy csapásra híressé vált világszerte, miután az Instagramon büszkén újságolta el, hogy leragasztott szájjal alszik, és kisgyerekét is erre kényszeríti. Mindezt a Butejko-módszer terjesztőinek javaslatára teszi.

A szovjet feltaláló szerint minden légzéshez köthető (és attól teljesen független) betegség forrása az, hogy az ember néha a száján át lélegzik. Ettől a rossz szokástól minden áron meg kell szabadulnunk. A megszabadulást világszerte tanfolyamokon lehet elsajátítani, ez nálunk 85 ezer forintba kerül.

Andini Aisyah Hariadi (művésznevén Andien) indonéz énekesnő. Nemrégiben hosszas Instagram-történetben osztotta meg rajongóival, hogy már hónapok óta leragasztott szájjal alszanak, ő, a férje, sőt, a kétéves gyerekük is. A történet azóta eltűnt az Instagram-fiókjából, de persze a képeket sokan lementették belőle. A furcsa és első hallásra is veszélyes szokás magyarázatául Andien leírta, hogy az úgynevezett Butejko-módszert követik, amelynek lényege, hogy az orron át történő légzés az egyedüli üdvözítő levegővételi mód.

AZ ÉNEKES HITE SZERINT A MÓDSZER MIATT JOBBAN ALSZIK, NEM SZÁRAD KI A TORKA ALVÁS KÖZBEN, ÉS A LEHELETE IS JOBB SZAGÚ LETT.


Amikor az ember ébren van, tudatosan tudja elfojtani a szájon keresztüli sóhajtást, lihegést és ásítást (miután lélegzetelállítóan sok pénzt fizetett az erre szakosodott oktatócégeknek). Alvás közben azonban senki nem tud figyelni a légzésére, így megelőzendő a bűnbe esést, a követők lefekvéskor ragtapasszal leragasztják a szájukat.

Mielőtt megvizsgálnánk, hogy ki is volt Butejko, akiről a módszer a nevét kapta, illetve van-e bármi értelme a szájat kizárni a légzésből, fontos néhány dolgot előrebocsátanunk.

Nagyon nem ajánljuk senkinek, hogy alvás közben elzárja bármelyik légútját. Az pedig különösen veszélyes, ha ezt egy gyerekkel tesszük. Az ember azért tud a száján és az orrán is levegőt venni, mert a légzés olyan alapvető és létfontosságú életfeltétel, hogy az evolúció nem kockáztathatta meg, hogy ne legyen B terv, ha az egyik légút elzáródik.

Emellett a szájon keresztül nemcsak lélegezni szoktunk, hanem ez a tápcsatorna felső nyílása is. Persze alvás közben nem szoktunk enni, de hányni például bármikor hányhatunk. Ha le van ragasztva a szánk, a gyomortartalom nem tud kiürülni a szájnyíláson keresztül, ehelyett a légcsőbe jut, és megfulladunk.

Close