Közösségi oldalak

Hírek

Sikeres Taekwon-do Európa-bajnokság után!

A sikeres magyar taekwon-do válogatott

Horvátországban, Porec-ben véget ért az AETF felnőtt és junior Taekwon-do Európa-bajnokság. A magyar válogatott egy jó kedvű és hangulatos csapatfotót készített, majd a versenyzők, edzők, szurkolók  elindultak hazafelé. A jókedvre minden okuk megvolt, hiszen a magyar válogatott  az éremtáblázat nyolcadik helyén végzett a   28 ország válogatottja közül, ami sokkal jobb eredmény az előző Európa-bajnokság helyezéséhez képest. S ennek a szép eredmény elérésében jelentős részt vállaltak a Békés megyei versenyzők, akik egyéniben egy aranyat szereztek, csapatban két ezüst és öt bronzéremmel térhettek haza.

Balról a második mezei Nikolett, a kép jobb szélén Castillo-Tamás Tímea

Mezei Nikolett, a Battonyai Barátság SE versenyzője Európa – bajnoki címet szerzett, speciáltörés versenyszámban, s ezüstérmet a női speciáltöréses csapatban. Nem a várt küzdelmi versenyszámban, de a sport ezért szép többek között, hogy kiszámíthatatlan. Edzője, Rádai Roland így látta Niki és a másik Battonyai válogatott, Tóth Balázs teljesítményét.:

„A Porecben megrendezett viadal a meglepetések bajnoksága lett. Több kategóriában is olyan bajnokokat avattak, akikre senki sem számított. Mi is beletartozunk ebbe. Mezei Niki küzdelem kategóriában újabb szoros meccset vívott a lengyel lánnyal, akivel már Benidormba is megküzdött. Az idei évben az ő kezét emelték a meccs végén a magasba. Niki első mérkőzései mindig lassabban indulnak be és elég görcsösek. Ez most rányomta bélyegét erre a küzdelemre, az ellenfél pedig kihasználta azt a pár helyzetet ami adódott neki. Várjuk a következő alkalmat, hogy újra bizonyíthassunk ellene. Niki másodszámú kategóriája a speciáltechnikai törés, amiben ifjúsági korosztályban volt már helyezett. Azonban idén, felnőtt kategóriában más történt. Niki önmagát felülmúlva a dobogó legmagasabb fokára lépett. Új fejezet ez a harcművész sportolói karrierjében. Nagyon erős ez a kategória, Nikinek a saját egyéni rekordjait kellett a versenyen megdöntenie ehhez. Nagyon biztató a jövőre nézve. Csapat küzdelemben a szlovén felnőtt női válogatott ellen léptek tatamira, ahol Niki nagyon magabiztos küzdelemmel 4:0 arányban győzte le ellenfelét. Sajnos összpontszámban a csapat alulmaradt a szlovénokhoz képest, így nem jutottak tovább. Csapat speciáltechnikai törésben az alapkörön maximális pontszámmal jutottak tovább. Az aranyért a lengyel lányokkal kellett széttörni. Több körön keresztül a csapat tagjai felváltva hajtottak végre sikeres gyakorlatokat. Végül a lengyel hölgyek bizonyultak jobbnak ezen a napon. Így is fantasztikus, felnőtt női csapat speciáltechnikai törés ezüst éremmel térhettek haza a lányok. Tóth Balázs egyéni küzdelemben egy hasonlóan fiatal norvég versenyzővel találkozott a tatamin. Nagyon kiegyenlített küzdelmet láthattunk az első menetben. A második menet elején a norvég ellenfél több tiszta találatot szerzett, amit sikerült is a menet végéig tartania így győztesen hagyhatta el a pástot. Felnőtt csapatküzdelemben az angol válogatottal kellett összemérni erejét a magyar férfiaknak. Balázs egy rutinos versenyzővel került szembe, aki elég sok kontra technikát használva hozta a mérkőzést. Összességében sikeres versenynek mondható ez az EB is. Tóth Balázs visszatért a válogatottba, immár felnőttként. Rengeteg munka van mögötte az elmúlt éveket tekintve és még több előtte, főleg ha a válogatottat akarja erősíteni. A csapat számít rá, természetesen felnőttként a válogatott része lenni és maximális teljesítményt nyújtani a mindennapi teendők mellett nehéz, de nagyon bízunk benne, hogy sikerül neki. Nikinek ez a  második felnőtt EB-je volt. Hatalmas tapasztalatot szerzett a súlycsoport mérkőzéseit nézve. Az elmúlt években elért nemzetközi eredmények és megszerzett tapasztalatokat összeadva biztosan lesznek csillogó érmei a felnőtt küzdelmi mezőnyben. Külön öröm, hogy más kategóriában is nem csak éremesélyesként, hanem címvédőként léphet majd tatamira a következő Európa-bajnokságon Kolozsváron.„

A szarvasi Taekwon-do Klub ifjúsági versenyzője, Bessenyei Domos szintén küzdelemben számított esélyesebbnek, de balszerencséjére a súlycsoport későbbi szlovén győztesével került össze kezdés éj. Csapatban viszont mind erőtörés én, mind speciáltörésben bronzérmes lett csapattagként. Teljesítményét az édesapa-edző Bessenyei Ferenc értékelte:

„Domos első külföldi versenyén, egyéni küzdelemben az első ellenfele a világ- és Európa-bajnok szlovén versenyző volt, aki több tiszta találattal most legyőzte a Szarvasi Taekwon-do klub harcosát. A bajnok a többi mérkőzésen se talált legyőzőre, igy ismételten ő diadalmaskodott a kontinens viadalon. Továbbiakban a csapatversenyek következtek, ahol a Domosék igazán kitettek magukért. A sok-sok készülés, gyakorlás, edzés meghozta az eredményét, hiszen erő és speciáltechnikai törésben egyaránt bronzérmet szereztek. Verseny felkészítők voltak: Tóth István 4.dan, Détár Előd 1.dan, Bessenyei Ferenc 1.dan, erőnléti edző: Rácz Norbert.”

Békés megyéből a legnagyobb létszámú küldöttséggel a magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub érkezett Porecbe. Tamás József tanítványai között rutinos válogatottak és EB újoncok egyaránt megtalálhatók voltak. Mind a négy versenyző éremmel térhetett haza, s mind a négy érmes csapat tagja volt. Az érthetően boldog edző, Tamás József mester így összegezte a sikeres szereplést:

Balról jobbra a magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do válogatottjai: Barta Dorina, Castillo-Tamás Tímea, Tamás József edző, Cseresznyés Lea, Priskin Ferenc

„A nemzeti válogatott tagjaként a Magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do Klub 4 sportolója, Castillo-Tamás Tímea, Barta Dorina, Priskin Ferenc és az újonc Cseresznyés Lea is küzdőtérre léphetett. Felkészülésük a hosszú hónapok óta tartó egyesületi és válogatott edzéseknek, a válogatóknak és a hazai versenyeknek köszönhetően jól sikerült. Mindannyian kellő önbizalommal, és az eddigi eredményekre alapozva dobogós helyezésekben reménykedve vágtunk neki az EB küzdelmeinek, egyéni és csapatszámokban egyaránt. A Corvin TKD legrutinosabb versenyzője a -50 kg felnőtt női küzdelemben induló Castillo-Tamás Tímea mester a 8 közé jutásért érett, taktikus küzdelemben egyhangú pontozással verte skót ellenfelét. A következő körben spanyol lánnyal küzdött, a második menetre már nem tudta technikai tudását érvényesíteni, így 3:1 arányban ellenfele bizonyult jobbnak. Timi a 17 induló közül végül is az 5. helyen végzett. Csapatversenyben viszont sikerült az éremszerzés, a felnőtt speciáltechnikai töréscsapat tagjaként állhatott a dobogó 2. fokára. Priskin Ferenc mester a második EB-jén vehetett részt Porečben. Egyéni felnőtt speciáltechnikai törés a versenyszáma, amelyben most 20 sportoló indult. Öten jutottak túl 12 ponttal az első körön (mindannyian egy törésszámot elhibáztak), 2 román, 2 lengyel versenyző, és Feri. Széttörés következett az érmes helyek eldöntéséhez, az 5 gyakorlat közül sorsolással választják ki azt, amelyet emelt magassággal be kell mutatni. A sorsolás után sajnos nem sikerült az újabb bravúr, így holtversenyben 4. lett. A csapatverseny során viszont már sikerült a bizonyítás, húzóemberként kiemelkedően teljesítve akaszthatták nyakába a megérdemelt bronzérmet.
Castillo-Tamás Tímea és Priskin Ferenc EB-részvételét a Nemzeti Együttműködési Alap és Civil Támogatások NEAO-KP- 1-2022/4-000031 kódjelű nyertes pályázata tette lehetővé. Külön öröm, hogy a felnőttek mellett az ifjúsági korúak is nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Barta Dorina mester az igazán emberpróbáló erőtörés küzdelmeiben vett részt. Sikeres felkészülés után, elszántan állt rajthoz kategóriájában. Összefogottan, erőteljesen versenyezett, mindhárom próbát hibátlanul teljesítve jutott tovább. A nagyon erős mezőnyben ez 20-ból tizenkettejüknek sikerült. A széttörés során már nem tudott továbblépni (a kisorsolt gyakorlat sem igazán kedvezett neki). A csapatverseny során az első kört mindhárom csapattag magabiztosan hozta, döntőbe jutottak. A három csapattal lefolytatott széttörések során Dorináé lett a lehetőség, hogy minél előkelőbb helyen végezzenek. A felnőtt szintet is teljesítve végül is nagy küzdelemben a szépen csillogó bronzérmet sikerült megszerezni. Teljesítménye mindenképpen kiemelkedő, és biztató további felnőtt válogatott pályafutása szempontjából is. Az fjúsági lány speciális technikai törés egyéni versenyszámban, és az ifi lánycsapat tagjaként is a válogatott egyik újonca, a mindössze 14 éves Cseresznés Lea mester lépett küzdőtérre. Szorgalmas, lelkiismeretes felkészülés után léphetett küzdőtérre, bemutatott gyakorlatain esetenként azért meglátszott a nemzetközi rutin hiánya.  Az erőtörő csapat tagjaként a dobogó 3 fokára állhatott. Teljesítménye, helytállása újoncként, és nagyon fiatal kora miatt is elismerést érdemel.
Barta Dorina, Cseresznyés Lea és edzőjük, Tamás József EB részvételét a Corvin TKD Klub speciális tehetséggondozó programjának támogatására elnyert Nemzeti Tehetség Program NTP-SPEC-21-0110 kódjelű pályázat biztosította.

Kiemelkedő  Békés megyei eredmények:

Egyéni:
MEZEI NIKOLETT (Barátság SE Battonya) felnőtt speciáltechnikai törés, 1. hely
PRISKIN FERENC (Corvin TKD), felnőtt speciáltechnikai törés, 4. hely
CASTILLO-TAMÁS TÍMEA (Corvin TKD) felnőtt küzdelem, -50 kg, 5. hely
BARTA DORINA(Corvin TKD)  , ifjúsági erőtörés, 9. hely

Csapat eredmények:

Női felnőtt csapat speciáltechnikai törés 2.hely   MEZEI NIKOLETT (Barátság SE Battonya) , CASTILLO-TAMÁS TÍMEA (Corvin TKD),
Férfi csapat speciáltechnikai törés 3.hely PRISKIN FERENC (Corvin TKD),
Ifjúsági lány csapat erőtörés 3.hely- BARTA DORINA,CSERESZNYÉS LEA (Corvin TKD),
Felnőtt női csapat küzdelem 5.hely MEZEI NIKOLETT (Barátság SE Battonya), CASTILLO-TAMÁS TÍMEA (Corvin TKD) – 5. hely
Ifjúsági lány csapat speciáltechnikai törés 6.hely – BARTA DORINA, CSERESZNYÉS LEA (Corvin TKD
Ifjúsági csapat fiú erőtörés 3.hely: BESSENYI DOMOS (SZARVASI TAEKWON-DO KLUB)
Ifjúsági csapat speciáltörés: 3.h. BESSENYI DOMOS (SZARVASI TAEKWON-DO KLUB)

Hosszú évek munkája érett be a sikeres szerepléssel. Az sem lehet véletlen, hogy a három klub rendszeresen részt vesz más harcművész irányzatok nyílt versenyein is. A több versenyzés, a nagyobb versenyrutin megszerzése, más technikák és küzdőstílusok megismerése csak javíthat a teljesítményén. S ehhez adódik a sokoldalúság, a taekwon-do rendkívül gazdag mozgás és technikai kultúrájának folyamatos és magas színvonalú elsajátítása. Ez a sikerek nyitja!

Gregor László