Közösségi oldalak

Sport

Nehéz év után, kemény év előtt a Békés megyei harcművészek!

 

A Békés Megyei Harcművész Szövetség fennállása (1984) óta még ilyen nehéz évet nem ért meg. Az un. koronavírus nem csak a mindennapi életet forgatta fel, hanem a sportban, a harcművészetekben is óriási visszalépéseket és károkat okozott. A megyei szövetség erre megpróbált reagálni, aminek sikere rendkívül váltakozó volt.

A Békés Megyei Sportszövetségek Érdekszövetségi Egyesülete keretében tevékenykedő Békés Megyei Harcművész Szövetség versenyei és rendezvényei, a klubok élete a márciusi megszorító intézkedésekig nagyjából a megszokott módon történtek. Megtartották a megyei szövetség közgyűlését, elkészült a verseny és eseménynaptár. Elkezdődtek a versenyek. A nemzetközi versenyek közül a kick-boxosok Olaszországban jártak, majd eredményesen vettek rész a Szlovák Openen. Az utolsó jelentős nemzetközi verseny az Írország fővárosában, Dublinban megrendezett Irish Open volt. A hazai versenyek közül az ITF taekwon-dosok Mogyoródon álltak helyt az Országos Bajnokságon.

Bajnoki címet szereztek: Barátság SE Battonya: Mezei Nikolett, Marosin Bella, Rádai Imre, Tóth Balázs, Kurunczi Gábor, Corvin TKD

Magyarbánhegyes: Tamás Boglárka, Priskin Ferenc, Spárta SE

Medgyesegyháza: Borsos Marcell, Tóth Lia Kinga.

A verseny legeredményesebbje Mezei Nikolett lett, aki 5 országos bajnoki címet szerzett!. A WKF shotokan karatésok közül a szarvasi Tálas Bendegúz a budapesti Utánpótlás Európa-bajnokságon indult. A szarvasiak eredményesen szerepeltek a pozsonyi Szlovák Grand prix viadalon.

A szentesi knockdown karate diákolimpián és a békéscsabai kick-box diákolimpián összesen 33 diákolimpiai bajnoki címet szereztek Békés megye harcművészei. Hatalmas teljesítmény volt Békéscsabán minden idők egyik legnagyobb Kick-boksz Diákolimpiájának megrendezése, aminek lebonyolításában a Békéscsabai JALTE (Lakótelepi SE) Debreczeni Dezső vezette point-fighting csoportja vállalt “oroszlánrészt”. A versenyeken kívül sikeres ITF taekwon-do szemináriumot tartottak Gerendáson Máté Zoltán VII.DAN vezetésével, Rusz István (Spárta SE) szervezésében.

Az East Warriors klub és a Békés Megyei Kempo Egyesület két alkalommal rendezett Sparring Day ringes gyakorló küzdelmi szakmai napot- nagy sikerrel, Niedermayer Zsolt hatalmas szervező munkájával. Júniusban Gyulán , októberben Békéscsabán a járványveszély dacára ismét megrendezték az AJKA Shotokan Karate Szövetség nemzetközi edzőtáborát, amit Sensei Sáfár László X.DAN vezetett és ahová a tengeren túlról, az USA-ból is érkeztek mesterek. Torma György VII.DAN (Gyula) és Farkas András VII.DAN (Békéscsaba) csapataikkal jó házigazdának bizonyultak.

S akkor lecsapott a koronavírus! – Márciusban olyan helyzet alakult ki, amire még nem volt példa.

Az iskolák bezártak, online oktatásra tértek át, az állami iskolai tornatermeket bezárták, a klubok nagy része edzéslehetőség nélkül maradt. Előtérbe kerültek az online edzések, a szabadtéri foglalkozások. A klubok más része művelődési házakba, vagy volt műhelyekbe kényszerült. A versenyek nagy részét letiltották. Ezt a helyzetet a megye harcművészete is nagy mértékben megsínylette. A megyeri szövetség ebben a helyzetben igyekezett alkalmazkodni a helyzethez. Egészségügyi protokollra adott tanácsokat. Online rúgás gyorsasági versenyt szervezett, ami sikert aratott, országos hírnévre tett szert, még a magyar televízió is készített riportot. Debreczeni Dezső a mozgósításban, Gasparik Róbert és Gregor László az értékelésben járt az élen. A csabai kick-boxosok, goshinkai karatésok, az orosházi Contact SE, a magyarbánhegyesi, kétegyházi és a battonyai taekwon-dosok is eredményesek voltak, de még budapestiek is részt vettek a versengésben.A klubok egy részénél előtérbe került az övvizsgákra felkészülés – versenyek híján. A nemzetközi online kick-box formagyakorlat versenyeken a Litauszki László vezette Kondorosi Kick-box Klub járt az élen, de bekapcsolódott a füzesgyarmati Hegyesi kick-boksz SE is. Ők az egyedüli magyar résztvevők voltak. A nyári enyhítéskor a klubok egy része újra kezdte az edzéseket, napközis jellegű nyári táborokat szerveztek. Ünnepélyesen nyílt meg Erdei Tibornak köszönhetően a békéscsaba-fényesi aikido Dojo. Úgy tűnt, hogy lassan vissza lehet térni a régi kerékvágásba. Ősszel a nádudvari kick-boksz versenyen a megyei klubok jelentős része, és a szigetszentmiklósi nemzetközi és a bátaszéki WKF versenyen a szarvasiak vettek részt eredményesen.

Nehéz helyzetben a klubok

Az őszi, novemberi szigorúbb lezárás még nehezebb helyzetbe hozta a klubokat, hiszen a művelődési házak is bezártak, s nagyon nehéz volt az edzésmunkát megoldani, s az időjárás egyre nehezebbé tette a szabadtéri edzéseket is. Több klub nem tudott alkalmazkodni a nehéz helyzethez, hanem leállt. A megyei szövetség a versenylehetőség bővítésére találta ki a Harcművész Házi Versenyek Kupáját, ami jelenleg is tart, és némileg hiánypótlást jelent a sok elmaradt verseny helyett.

Online formagyakorlat verseny elindításán is gondolkodnak. Készül a 2021 évi megyei verseny és eseménynaptár is, aminek megvalósulása nagyban függ a járványhelyzettől és a biztonsági intézkedésektől. Ebben szemináriumok, zárt edzőtáborok szerepelnek, de tervezve vannak versenyek is, vagyis optimistán állnak hozzá a klubok a 2021 évhez. Több klub januártól újra próbálja elindítani az edzéseket, visszacsalogatni azokat a tagokat, akik leálltak 2020-ban. Folytatódik az övvizsgákra készülés is. A megye harcművészei felkészültek a kihívások leküzdésére!

Gregor László

RSS Sportklub hírek

YouTube csatorna

RSS Időjárás

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!