Kizárták a Manchester Cityt a következő két BL-idényből!

Josep Guardiola a Manchester City edzője

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénzügyekkel foglalkozó ellenőrző testülete a pénzügyi fair play szabályainak megszegése miatt két évre kizárta versenysorozataiból az angol bajnokság címvédőjét, a Manchester Cityt.

Az UEFA döntéshozói pénteken bejelentették, hogy a korábban indított nyomozás eredményeképpen a Manchester Cityt a soron következő két idényre kizárják a szervezet által idnított versenysorozatokból – ez a kékek esetében a legrangosabbat, a Bajnokok Ligáját érinti.

A Szövetség már 2018 decemberében utalt rá, hogy ez lehetséges szankció – akkor, amikor a klub pénzügyeinek felderítése még hivatalosan még el sem kezdődött. A lezárult vizsgálat után azonban az UEFA bejelentette: tényleg élnek a kizárás jogával, ráadásul nem is egy, hanem két idényre tiltják el a Cityt.

A szigetországi klub már reagált is saját hivatalos honlapján. Közleményükben kifejezik, hogy nem érte őket meglepetésként a hír, ellenben csalódottak, és amint tehetik, a Nemzetközi Sportdöntő Bírósághoz CAS) fordulnak majd fellebbezésükkel.

Ez a határozat felforgathatja a Cityt és a Premier League-et is. A címvédő trénere, Pep Guardiola szerződése eredetileg 2021-ben jár le, és így – mégha az együttesnél hajlanának is rá – kicsi lenne az esélye, hogy hosszabbítson. Persze ez csak spekuláció, ahogyan az is, mi történne akkor, ha a másodfokú döntés is helyben hagyná a kizárást. Hiszen ekkor – mivel a jelenleg második manchesteriek jó eséllyel nem csúsznak ki a pontvadászat végéig a top 4-ből – kérdés, hogy ki indulhatna helyettük a BL-ben (vélhetően az ötödik helyen végző alakulat, de ezt semmi nem garantálja).