Kick-box Világbajnokság után

Véget ért a Jesolo-ban a Kadet és Junior Kick-box Világbajnokság, szerencsésen hazaérkeztek a versenyzők és edzőik Olaszországból. Elkezdődhet az elemzések és a tanulságok levonásának időszaka. Hogyan jutottunk el idáig, mi volt a jó a felkészülésben, mit kell esetleg változtatni? A magyar kick-box utánpótlás a hagyományokhoz méltóan szerepelt minden idők egyik legnehezebb utánpótlás világbajnokságán. Az éremtáblázat második helye az oroszok mögött azt jelzi, hogy a magyarok stabilan és értékállóan őrzik a helyüket a kick-box élvonalában. Erre számítani lehetett, hiszen a szövetség elnöke, Galambos Péter is jelezte az egyik VB előtti interjúban, hogy kimagaslóan jó eredményre számít, s ez be is jött.

Békés megyét ebben a népes magyar kick-box válogatottban 31 sportoló képviselte, s az eredményesség sem maradt el: egyéniben két arany, négy ezüst és négy bronzérmet szerzett, míg csapatban két világbajnok győztes csapatban és egy bronzérmes csapatban kaptak helyet megyénk harcosai, szám szerint öten. Nem volt könnyű helyzete a versenyzőknek, hiszen többeknek azért nem sikerült az éremszerzés, mert a későbbi győztes ütötte el Őket a legjobb négybe jutásért. A versenyzők nagy része az egész nyarat a felkészülésnek rendelte alá, több edzőtáborban is dolgoztak. A szövetség is rendezett két felkészítő tábort, ami segítette a felkészülést.

Felismerték azt, hogy az ígéretes jövő érdekében áldozni kell az utánpótlásra, s lám, a befektetés „kamatozik” , mert jó eredmények a hozadéka. Természetesen mind a felkészülést, mind a világbajnokságra kijutást behatárolták az anyagi lehetőségek. Nem csak a világbajnokság amúgy magas költségei, hanem az odakerülés is hatalmas összegeket emészt fel egy a legeredményesebb magyar nem olimpiai sportágban. Nagyon idegi feszültséget jelentett nem egyszer az anyagiak előteremtése, ami az egyesületek, a szülők és az önkormányzatok segítségével történt. Az eredményesség dacára nehéz volt szponzort keresni a versenyzőknek.

{loadposition position-16}

A világbajnokság végül is megyei szempontból eredményesnek volt mondható. Az, hogy nem csak a legnagyobb klubok szereztek érmeket, hanem a kisebbek is, azért fontos, mert ezeknek a kis kluboknak életében a siker mozgatóerőt jelent. A Magyar Kick-box Szövetségnek érdeke a klubhálózat fejlesztése, s az, hogy minél több önálló és életképes klub működjön, növelve a versenyzők létszámát, s nem az, hogy pár nagy egyesület beszűkült és belterjes magánügyei legyenek a világversenyek. Az országos lefedettségre kell törekedni, arra, hogy minden megyében jelen legyen eredményesen a szövetség. A rendezés a világbajnokságon elfogadható volt, a csarnok kicsinek bizonyult, ami ekkora versenyzői létszám miatt nem csoda.

Pozitívum, hogy a korábbi évektől eltérően a bíráskodással különösebb probléma nem volt, ami köszönhető a WAKO egyre szervezettebb bírói továbbképzési rendszerének. Ebben a zömében jól helytálló bírói karban dolgozott a három magyar bíró egyike, a füzesgyarmati Gasparik Róbert. Az eredményeket tekintve az érmes helyeken azok a sportolók végeztek zömében, akiktől a korábbi évek rutinja és az edzésmunka alapján ez elvárható volt. A világbajnokok, Mezei Nikolett és Laurincz Boglárka nem az első világbajnoki címeit gyűjtötték be, és valószínűleg nem is az utolsót. Persze, most is akadtak meglepetések,pozitívak és negatívak, de ez így van jó, mert milyen unalmas is lenne a sport, ha mindig a papírforma érvényesülne.

Az ezüstérmesek, Szász Kristóf, Flack Márk, Viczián Vivien, Laurincz Péter, a bronzéremesek, a csapat érmesek és általában a válogatottak emelt fővel jöhettek haza, mert mindent megtettek, ami Tőlük tellett. Az eredményességben oroszlánrészt vállaltak az edzők, akik gyakran sportmenedzseri, s amúgy, mindenesi szerepet is felvállaltak. Kialakult a megyében egy olyan zömében fiatal, ill. középkorú edzői gárda, akik agilisak, és akik új ötletekkel és hatalmas energiával vesznek részt a szakmai munkában és a versenyzők nevelésében. Legtöbben Marik Lászlóné Katika Elnök Asszony szervezésében Békés megyében szerezték meg edzői képesítésüket!

Csak megköszönni lehet a felkészítő edzők munkáját: Barna Márton,Debreczeni Dezső, Dohányos András, Haba József, Hricsovinyi Károly, Korcsog László, Litauszki László, Rádai Imre, Rádai Roland, Schaffer Katalin voltak a felkészítő edzők a klubokban. A Világbajnokság végül is eredményesen zárult, és csak reménykedhetünk abban, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódik. Lehet még változtatni mind a felkészülés, mind a kiválasztás, mind a lehetőségek biztosítása terén. Ismét elmondhatjuk, mint annyiszor, annyi Világ- és Európa-bajnokság után , hogy „ismét nem kellett szégyenkezve, a fal mellett hazaoldalogni a VB után”. Ilyen eredményesség és sikerek után nem!!! Véget ért a Jesolo-ban a Kadet és Junior Kick-box Világbajnokság, szerencsésen hazaérkeztek a versenyzők és edzőik Olaszországból. Elkezdődhet az elemzések és a tanulságok levonásának időszaka.

Hogyan jutottunk el idáig, mi volt a jó a felkészülésben, mit kell esetleg változtatni? A magyar kick-box utánpótlás a hagyományokhoz méltóan szerepelt minden idők egyik legnehezebb utánpótlás világbajnokságán. Az éremtáblázat második helye az oroszok mögött azt jelzi, hogy a magyarok stabilan és értékállóan őrzik a helyüket a kick-box élvonalában. Erre számítani lehetett, hiszen a szövetség elnöke, Galambos Péter is jelezte az egyik VB előtti interjúban, hogy kimagaslóan jó eredményre számít, s ez be is jött.

Békés megyét ebben a népes magyar kick-box válogatottban 31 sportoló képviselte, s az eredményesség sem maradt el: egyéniben két arany, négy ezüst és négy bronzérmet szerzett, míg csapatban két világbajnok győztes csapatban és egy bronzérmes csapatban kaptak helyet megyénk harcosai, szám szerint öten. Nem volt könnyű helyzete a versenyzőknek, hiszen többeknek azért nem sikerült az éremszerzés, mert a későbbi győztes ütötte el Őket a legjobb négybe jutásért. A versenyzők nagy része az egész nyarat a felkészülésnek rendelte alá, több edzőtáborban is dolgoztak.

A szövetség is rendezett két felkészítő tábort, ami segítette a felkészülést. Felismerték azt, hogy az ígéretes jövő érdekében áldozni kell az utánpótlásra, s lám, a befektetés „kamatozik” , mert jó eredmények a hozadéka. Természetesen mind a felkészülést, mind a világbajnokságra kijutást behatárolták az anyagi lehetőségek. Nem csak a világbajnokság amúgy magas költségei, hanem az odakerülés is hatalmas összegeket emészt fel egy a legeredményesebb magyar nem olimpiai sportágban. Nagyon idegi feszültséget jelentett nem egyszer az anyagiak előteremtése, ami az egyesületek, a szülők és az önkormányzatok segítségével történt. Az eredményesség dacára nehéz volt szponzort keresni a versenyzőknek.

A világbajnokság végül is megyei szempontból eredményesnek volt mondható. Az, hogy nem csak a legnagyobb klubok szereztek érmeket, hanem a kisebbek is, azért fontos, mert ezeknek a kis kluboknak életében a siker mozgatóerőt jelent. A Magyar Kick-box Szövetségnek érdeke a klubhálózat fejlesztése, s az, hogy minél több önálló és életképes klub működjön, növelve a versenyzők létszámát, s nem az, hogy pár nagy egyesület beszűkült és belterjes magánügyei legyenek a világversenyek. Az országos lefedettségre kell törekedni, arra, hogy minden megyében jelen legyen eredményesen a szövetség.

A rendezés a világbajnokságon elfogadható volt, a csarnok kicsinek bizonyult, ami ekkora versenyzői létszám miatt nem csoda. Pozitívum, hogy a korábbi évektől eltérően a bíráskodással különösebb probléma nem volt, ami köszönhető a WAKO egyre szervezettebb bírói továbbképzési rendszerének. Ebben a zömében jól helytálló bírói karban dolgozott a három magyar bíró egyike, a füzesgyarmati Gasparik Róbert. Az eredményeket tekintve az érmes helyeken azok a sportolók végeztek zömében, akiktől a korábbi évek rutinja és az edzésmunka alapján ez elvárható volt.

A világbajnokok, Mezei Nikolett és Laurincz Boglárka nem az első világbajnoki címeit gyűjtötték be, és valószínűleg nem is az utolsót. Persze, most is akadtak meglepetések,pozitívak és negatívak, de ez így van jó, mert milyen unalmas is lenne a sport, ha mindig a papírforma érvényesülne. Az ezüstérmesek, Szász Kristóf, Flack Márk, Viczián Vivien, Laurincz Péter, a bronzéremesek, a csapat érmesek és általában a válogatottak emelt fővel jöhettek haza, mert mindent megtettek, ami Tőlük tellett. Az eredményességben oroszlánrészt vállaltak az edzők, akik gyakran sportmenedzseri, s amúgy, mindenesi szerepet is felvállaltak.

Kialakult a megyében egy olyan zömében fiatal, ill. középkorú edzői gárda, akik agilisak, és akik új ötletekkel és hatalmas energiával vesznek részt a szakmai munkában és a versenyzők nevelésében. Legtöbben Marik Lászlóné Katika Elnök Asszony szervezésében Békés megyében szerezték meg edzői képesítésüket! Csak megköszönni lehet a felkészítő edzők munkáját: Barna Márton,Debreczeni Dezső, Dohányos András, Haba József, Hricsovinyi Károly, Korcsog László, Litauszki László, Rádai Imre, Rádai Roland, Schaffer Katalin voltak a felkészítő edzők a klubokban.

A Világbajnokság végül is eredményesen zárult, és csak reménykedhetünk abban, hogy ez a tendencia a jövőben is folytatódik. Lehet még változtatni mind a felkészülés, mind a kiválasztás, mind a lehetőségek biztosítása terén. Ismét elmondhatjuk, mint annyiszor, annyi Világ- és Európa-bajnokság után , hogy „ismét nem kellett szégyenkezve, a fal mellett hazaoldalogni a VB után”. Ilyen eredményesség és sikerek után nem!!!

Eredmények:

POINT-FIGHTING szabályrendszer:

Kadet 1 fiúk:
42 kg.
Világbajnok: Lévai-Hangyássy Botond (Magyarország, Halker Király team)
5-8.Csiernyik Zsombor (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)

kadet 1 lányok:
28 kg.
Világbajnok: Anna Schmidl (Ausztria)
3.Kozmann Mónika (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team) Edző: Debreczeni Dezső

37 kg.
Világbajnok: Hristina Andonova (Bulgária)
5-8.Petró Lili (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)
Koszti Iringó (Újkígyós)

42 kg.
Világbajnok: Ela Magdic (Horvátország)
5-8.Pántya Réka (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)

+47 kg.
Világbajnok: Uemmue-Seleme Celik (Németország)
5-8..Ancsin Hanna (Újkígyós)

Kadet 2 fiúk:
52 kg.
Világbajnok: Bálint Martin (Magyarország, Király team )
2.Laurincz Péter (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team) Edző: Debreczeni Dezső

69 kg.
Világbajnok:Gennaro Di Massa (Olaszország)
3.Laczó Tamás (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team) Edző: Debreczeni Dezső

Kadet 2 leány
42 kg.
Világbajnok: Federica Mirabello (Olaszország)
2.Viczián Vivien (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team) Edző: Debreczeni Dezső

46 kg.
Világbajnok: Chiana Teodorani (Olaszország)
5-8.Leszkó Kitti (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)

+65 kg.
Világbajnok: Paulin Feuer Nele (Németország)
3.Koszecz Boglárka (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team) Edző: Debreczeni Dezső

Junior férfi:
69 kg.
Világbajnok: Fésű Lajos (Magyarország, Király team)
5-8.Viczián Roland (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)

79 kg.
Világbajnok:Conor McGlinchey (Írország)
2.Szász Kristóf (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team) Edző: Debreczeni Dezső

89 kg.
Világbajnok: Raphael Wassertheurer (Ausztria)
5-8.Magyar István (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)

Junior 60 kg.
Világbajnok: Laurincz Boglárka (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team) Edző: Debreczeni Dezső

Kadet 1 (serdülő) csapat:
1.Magyarország / a csapatban Pántya Réka (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)/

Kadet 2 (ifjúsági) csapat:
1.Magyarország / a csapatban Laczó Tamás és Laurincz Péter  (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)/

Junior csapat:
 1. Amerikai Egyesület Államok
3.Magyarország „2” /a csapatban Magyar  István és Viczián Roland  (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)/

LIGHT-CONTACT  szabályrendszer

Kadet 2 fiú
63 kg. Világbajnok:Jegor Anfilofev (Oroszország)
5-8. Molisz Zoltán (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni team)

Kadet 2 leány

50 kg. Világbajnok: Maissa Trqui (Németország)
5-8. Szeleczki Lilla (Magyarország, HED-LAND Sportcsarnok SE Mezőberény)

65 kg.
Világbajnok: Asia Georghiu (Nagy-Britannia)
5-8. Mezei Nikolett (Barátság SE, Battonya)

Junior 70 kg.
Világbajnok: Violetta Kosenkova (Orszország)
5-8. Halász Enikő (Magyarország, HED-LAND Sportcsarnok SE Mezőberény)

KICK-LIGHT szabályrendszer

Kadet 2 leány
50 kg.
Világbajnok: Martha Manousakidou (Görögország)
5-8. Szeleczki Lilla (Magyarország, HED-LAND Sportcsarnok SE Mezőberény)

65.Kg.
Világbajnok: Mezei Nikolett (Magyarország,Barátság SE, Battonya) Edző: Rádai Imre és Rádai Roland

Junior nők:
55 kg.
Világbajnok: Una Maravic (Horvátország)
5-8. Zsilák Viktória  (Magyarország,Békéscsabai Lakótelepi SE)

65 kg.
Világbajnok: Sveva  Scandurra (Olaszország)
5-8. Kürti Bonita (Magyarország, Békéscsabai Lakótelepi SE)

70 kg.
Világbajnok: Paulina Stenka (Lengyelország)
3. Halász Enikő (Magyarország, HED-LAND Sportcsarnok SE Mezőberény) Edző: Barna Márton, Schaffer Katalin

K-1 szabályrendszer:

Junior 2 férfi:
75 kg.
Világbajnok: Nemanja Knezic (Szerbia)
2.Flack Márk (Magyarország, Békéscsabai Lakótelepi SE-Energy Gym) Edző: Hricsovinyi Károly