Közösségi oldalak

Sport

Két csabai atléta utazhat a Tokio 2020 játékokra

Kovács Barbara és Márton Anita második ötkarikás játékára készülhet

Az olimpiai szinttel rendelkező nyolc fő mellett az olimpiai ranglistáról további 11 magyar atléta jutott kvótához a tokiói játékokra. A Békéscsabai Atlétikai Clubból ketten utaznak Tokióba, a világbajnok, olimpiai bronzérmes súlylökő, Márton Anita mellett a 27 esztendős gyalogló, Kovács Barbara szerzett indulási jogot.

Gyulai Miklós elnök a magyar szövetség honlapján kiemelte: büszkék arra, hogy a magyar olimpiai delegáció egyik legnépesebb tagja az atlétaválogatott, ami mutatja jelenlegi stabil állapotukat, helyzetüket.
A tokiói olimpián így ugyanannyi magyar atléta állhat majd rajhoz, mint öt évvel ezelőtt Rióban. Közülük hatan – Márton Anita, Madarász Viktória, Kovács Barbara, Krizsán Xénia, Helebrandt Máté és Venyercsán Bence – voltak ott Brazíliában is.

Kovács Barbara pozícióját a vasárnapi országos bajnokságon, 5000 méteren elért 22:19,06-os egyéni csúcsa és a második helyezése erősítette meg.

– Számolgattuk a lehetőségeket és igazából már sejtettük, hogy meglehet a kvóta, de amikor frissült a világranglista, csak akkor vettük biztosra. Volt egy pár álmatlan éjszakám. Nagy volt a nyomás rajtam, hiszen az ob előtt megsérültem, azt a kiesést is vissza kellett hoznom – mondta Kovács Barbara. – Érdekes alakultak a dolgok, hiszen az ob előtt az 58. helyen álltam, s tudtam, hogy egy nagy, 20 másodperces egyéni csúcsjavítás kell ahhoz, hogy ne essek ki a hatvanból. Ez meglett, de meglepve láttam, hogy visszacsúsztam egy hellyel, mint kiderült valakinek egy májusi eredménye került be. Egy biztos, nagyon kellett a jó időeredmény és a bónuszpontokat hozó második hely a bajnokságról.

A további programjáról megtudtuk, hogy július 5-én három hétre a romániai Aranyosfőre utazik edzőtáborba. Július 28-án repül Japánba és 30-án, vagy 31-én a 20 kilométeres gyaloglóversenynek is helyt adó Szapporóba. A versenyt augusztus 6-án rendezik.

A tokiói olimpiára utazó magyar atléták

Olimpiai szinttel jutott ötkarikás kvótához:

férfi 50 km gyaloglás (60 induló): Helebrandt Máté, Venyercsán Bence
férfi kalapácsvetés (32): Halász Bence
női 100 m gát (40): Kozák Luca
női 3000 m akadály (45): Kácser Zita
női hétpróba (24): Krizsán Xénia
női kalapácsvetés (32): Gyurátz Réka
női súlylökés (32): Márton Anita
Az olimpiai listáról jutott ötkarikás kvótához:
férfi 1500 méter (45): Szögi István (42.)
férfi 110 m gátfutás (40): Szűcs Valdó (32.)
férfi 400 m gát (40): Koroknai Máté (40.)
férfi gerelyhajítás (32): Rivasz-Tóth Norbert (24.)
női 800 méter (48): Bartha-Kéri Bianka (38.)
női 3000 akadály (45): Wagner-Gyürkés Viktória (35.), Tóth Lili Anna (45.)
női távolugrás (32): Nguyen Anasztázia (28.)
női gerelyhajítás (32): Szilágyi Réka (30.)
női 20 km gyaloglás (60): Madarász Viktória (53.), Kovács Barbara (59.)