Farkas András hét danos lett!

A harcművészetek világában a DAN a mesterfokozatot jelenti. Hosszú évek tanulása, edzése , a tanuló övfokozatok teljesítése után kerül a kitartó harcművész oda, hogy mestervizsgát, danvizsgát tehet. Ahogy egy mondás is jelzi: „A mesterek azok a kezdők, akik nem adták fel!”


Farkas András Mester, a békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület shotokan karate mestere is ebbe a kategóriába tartozik. A nemrégiben Gyulán megrendezett shotokan karate szemináriumon a Sensei Sáfár László IX.DAN nagymester vezette nemzetközi vizsgabizottság előtt sikeres övvizsgát teljesített a rendkívül magas VII.DAN övfokozatra. A táborzárón nagy taps közepette vette át az erről szóló oklevelet Sáfár nagymestertől, és az A.J.K.A. szövetség magyarországi elnökétől, Palkovics László mestertől.

– Mikor kezdett el foglalkozni Farkas mester a karatéval?

-1981-ben kezdtem, s az első sikeres övvizsgámat 1982 szeptemberében tettem le. Azóta folyamatosan edzek.

– Ebben a hosszú időszakban kik voltak azok a mesterek, akik legnagyobb hatással voltak fejlődésére?

– Elején Zsolt Péter mester oktatott, aztán Stefanidis Arisztotelesz, Rusznák Gergely, Gulyás Péter , Kesic Bogdan, Dr. Ilija Jorga,a japán Kawasoe mester, majd napjainkig Sensei Sáfár László . A több, mint négy évtized alatt rengeteg edzőtáborban vettünk részt, ahol mindenhol tudtunk tanulni, de mint irányvonalat, maximálisan összeszedve és rendszerbe foglalva Sáfár László sensei irányítása alatt sajátítottam el.

– Nem is akármilyen versenyző volt korábban. Mi állt közelebb a szívéhez, a küzdelem, vagy a formagyakorlat (kata)?

– Érmeket inkább küzdelemben szereztem, bár szerintem, a formagyakorlatok is jól mentek. Nem tudnék választani, bár küzdeni, „verekedni” mindig is szerettem, már gyermekkoromban is. Azt gondolom ez alkati sajátosság …- de ezzel együtt sohasem verekedtem edzésen- , versenyen kívül.

– A tanítványok miben jók igazán?

– Talán küzdelemben, de formagyakorlatban is jók, és ahogyan öregszem, egyre jobban megértem, miért mondták a régiek, hogy a formagyakorlat mennyire fontos. Régen persze ezeket az infókat nehéz volt megérteni, gyakran nem tudtuk, mit miért csinálunk. Most már én is vallom, hogy a formagyakorlat elengedhetetlen.

– A hét dan egy nagyon magas övfokozat. Hogyan zajlott le a vizsga?

– Sensei Sáfár László IX.DAN vezetésével bizottság előtt zajlott a vizsga. Előre meghatározott shorey és shorin katákkal kellett készülni. Természetesen erre a fokozatra már ismerni kell magas színvonalon az összes formagyakorlatot, de most ezekre külön rákészültem.

– Edző és oktató is. Tartalmazott e ez a vizsga külön olyan feladatot, amit az oktatókra szabtak?

– 3 dantól felfelé már oktatói elvárás is van, vagyis minden vizsgán elméleti anyagot is kérnek, azt, hogyan kell a karate egyes területeit oktatni. Össze kellett állítani egy diploma munkához hasonló kisebb dolgozatot, ezt be kellett adni a vizsga előtt, lektorálták és a vizsgabizottság előtt ezt ki is kellett fejteni.

– Vagyis ez a sikeres vizsga nem egy nap terméke volt, hanem hónapokkal korábban kezdődött…

– Így van

– Családos ember, komoly vállalkozást vezet… Hogyan fér bele az életébe a karate?

– Mindig is plusz „áldozatokkal” jár, de muszáj, hogy az ember ezt az időt magára szánja. Azzal lettem az, ami, amit a karatétól kaptam. Ezt érdemes tovább adni és tovább csinálni, s időt kell szakítani rá.

– Mennyivel mások a mostani tanítványok, mint amikor elkezdték annak idején?

– Nem tudom megmondani, mert egészen másképp éli meg az ember, mint annak idején. Az biztos, hogy sokkal keményebbek voltak az edzések, a követelmények és a küzdelmek. Azóta rájöttünk, hogy nem feltétlenül kell mindent túlzásba vinni a karate gyakorlásához, hogy össze-vissza törjük egymást. Megtanított viszont a küzdésre, a helytállásra, a régi ippon shobu mérkőzések keménységére, s ezt igyekszünk átadni.

– Szaporodnak a tanítványok is! Mivel tudná ajánlani a kezdőknek, a shotokan karatét? Miért érdemes ezt csinálni?

– Tradicionális fogalmakat tekintünk fontosnak: Jellem, Becsület, Akarat, Önuralom, Tisztelet, ezt tanítjuk, és nagyon komoly fizikai és lelki nevelő hatása van. Ezt nem csak a karatéban, hanem egész életében tudja használni, eredményesebb, nyitottabb, rugalmasabb s fizikailag is fejlett, keményebb lesz.

– Milyen a mostani csapata?

– Mint közösség nagyon jók, aranyosak, „jó fejek”, nagyon büszke vagyok rájuk. Megboldogult Andó Laci barátom csapata volt, és életem egyik legjobb döntésének bizonyult, hogy halála után át vettem ezt a gárdát.

– 52 éves. A hét dan egy magas fokozat, lesz e ebből esetleg még magasabb fokozat?

– Ezt majd Sáfár Sensei megmondja. Erre a fokozatra is azért vizsgáztam, mert Ő jelölt rá.

A sokat emlegetett, tekintélyes vizsgáztató, Sensei Sáfár László IX.DAN nagymester szép szavakkal jellemezte Farkas Andrást:

„Sok évvel ezelőtt találkoztunk, idő kellett ahhoz, hogy megismerjem. Ennyi év után mondhatom, a legnagyobb tiszteletet, és hűséget adja meg, amit tanítványtól elvárhatok, és kaphatok. S ez nekem nagyon sokat jelent, mert ezt várom el tanítványaimtól emberileg, és Andrást ez jellemzi, maximálisan teljesíti!”

Aki Sensei Farkas András hét danos mesterrel találkozni szeretne, az megteheti a hagyományos békéscsabai Sporthétfő keretében augusztus 31-én hétfőn Békéscsabán, a Szent István téren 16 órától!