Közösségi oldalak

Sport

Erdei Tibor lett az Év Aikidosa!

 

Ahogyan ez lenni szokott, a különböző sportszervezetek az év végén számadást készítenek, értékelik az éves munkát és elismerik azok munkáját különböző díjakkal, akiket arra érdemesnek találnak. Nincsen ez másképpen az aikido harcművészet világában sem.

A Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország (NASZMo) rangos és előkelő helyszínen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tartotta hagyományos évzáró és díjátadó ünnepségét – a vírusveszély miatt érthető módon, szűk körben.

A vendégeket házigazdaként köszöntő Dr. Borhy László rektor, régész, akadémikus, az intézmény vezetője – egyben 3. danos aikido mester – rámutatott beszédében, hogy az egyetem és az aikido harcművészet kapcsolata többrétű: közös konferenciaszervezések, japán nyelvoktatás és nyelvtanár képzés, s az egyik ünnepi előadó és kitűntetett, Szabó Balázs nemcsak az Aikido 6. danos mestere, hanem az ELTE oktatója is. Ezután köszöntötte a megjelenteket és az online kapcsolaton az ünnepséget megtekintő aikido társadalom tagjait Márton Imre VI.DAN aikido mester, Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország általános elnöke is.

Az ünnepi hangulatot fokozta Frank István IV.DAN battodo bemutatója és Szabó Balázs VI.DAN igényes előadása. S következett az első díjátadás ceremóniája. A Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország „Az Év Aikidosa”- díjat minden évben azon személy számára adományozza, aki a tárgy évben, vagyis esetünkben tavaly olyan jelentős produktumot mutatott be, amely az aikido helyi vagy nemzeti, esetleg nemzetközi területén kiemelkedő jelentőséggel bírt.

„Az Év Aikidosa” – díjat a 2020-as évi teljesítménye alapján a békéscsabai Erdei Tibor kapta!!!

Mint az indoklásban elhangzott, Erdei Tibor az aikidoval 51 évesen ismerkedett meg közelebbről. A gyerekek számára keresett megfelelő mozgásformát, amikor rátalált a Balázs Sándor vezette aikido csoportra, s azóta is kitartóan gyakorolják az aikidot. Hogy még nagyobb kedvet csináljon a fiúknak, ő s beállt edzeni, ez azóta is tart. Szinte rabul ejtette az aikido, annak szellemisége, az azt körülvevő misztikus, ősi japán kultúra. Minden ezzel kapcsolatos dolgot elolvas azóta, legyen az történelmi regény, japán építészet, japán lakberendezés, vallás, aikido. Ezeket mind megpróbálta felhasználni a dojo, az edzőterem építése során. Meggyőződésévé vált, hogy ez az a sport, vagy inkább művészet, ami nem csak fizikai téren, hanem szellemi téren is a legtöbbet adhatja gyermekeinknek. 2016-ban döntötte el, felépít egy edzésközpontot, egy aikido dojót Békéscsaba- Fényesen. Azt mondogatta, hogy „valami nagyon jó, valami nagyszerű dolgot teszünk és el kell készülnünk vele, amíg a fiúk itthon vannak”. Az épület már áll, de szerinte tennivaló az örökkévalóságig lesz itt, hogy olyan legyen, amilyennek megálmodta. Hiszi, hogy majd a fiúk folytatják…

A Békéscsaba-Fényesen található impozáns aikido Dojot 2020. augusztusában avatták fel ünnepélyes keretek között, de alkotója szerint mindig akad rajta fejleszteni való…!

A rangos díjat átadta Bodnár Gyula IV.DAN, a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország elnöke, az aikido egyik elindítója Magyarországon, illetve Márton Imre VI.DAN, a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarország általános elnöke, a szövetség technikai vezetője, aikikai dan vizsgáztató, a magyar Aikido Sportért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az ünnepség további díjak átadásával folytatódott.

Az ünnepelt, Erdei Tibor így vélekedett a magas elismerésről:

„Nagyon nagyra tartom ezt az elismerést. Úgy gondolom, ez egy nagyon nagy megtiszteltetés. Vannak olyan emberek, akik az egész életüket erre tették fel, ebben dolgoznak, én pedig nem régóta vagyok ebben a harcművészetben. Örülök, hogy azt gyakorolhatom, amiben kedvemet lelem. Olyan valamiért kaptam díjat, amit így is, úgy is csináltam volna. Találtam valamit, amiben örömömet lelem. S hogy ezt most el is ismerték, ez nagyon nagy dolog. Jó érzés ehhez a közösséghez, az aikido családhoz tatozni. Nagyon örülök, hogy érdemesnek talált egy nagy tekintélyekből álló testület.”

YouTube csatorna

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!