Közösségi oldalak

Sport

A történelmi döntőben második lett a BRSE

A Vasas Óbuda nyerte a női röplabda Extraligát, miután a döntő keddi, ötödik összecsapásán három szettben nyert a Swietelsky-Békéscsaba otthonában. A fővárosiak ezzel teljessé tették aranyérem-gyűjteményüket, ugyanis korábban a Közép-európai Ligában és a Magyar Kupában is az élen zártak. A BRSE a tavalyi évhez hasonlóan ezüstéremmel zárta az évet. A rájátszás 1989-es bevezetése óta ez volt minden idők legszorosabb döntője, ugyanis soha korábban nem volt még olyan, hogy négy mérkőzés is öt játszmában dőljön el.

Gyakorlatilag telt ház fogadta a bajnoki aranyéremről döntő mérkőzés két résztvevőjét.
A vasárnap elveszített mérkőzés után a dacos Vasas kezdte vehemensebben a mérkőzést, 1:5-nél Tóth Gábornak máris időt kellett kérnie. A csabaiaknak ezután sikerült felvenni a ritmust és 7-nél beérték vendégeiket. A Vasas tűnt magabiztosabbnak náluk volt az előny a játékrész közepén is, 12:16-nál jött az újabb csabai időkérés. Próbált zárkózni a BRSE, de Törökék jobban védekeztek és a támadásbefejezéseik is pontosabbak voltak. A vendégek ezután sem nagyon tudtak hibázni, és megérdemelten nyerték az első játszmát.

Úgy tűnt, hogy Kliszura és Drpa a második szettre „indítja” be a pontgyártó gépezetet, vezérletükkel csapatuk uralta a 2. felvonás első harmadát. A piros-kékek aztán pillanatok alatt beérték a csabaiakat, 9:9-nél Tóth Gábor próbált tanácsokkal szolgálni játékosai felé. Drpa egy hetes Vasas-szériát szakított meg, de így is komoly hátrányba került a házigazda, ahol hiányzott a máskor megszokott remek blokkteljesítmény, Pappék pedig óriási lelkesedéssel játszottak. Akart, nagyon akart, de nem tudott megújulni a Békéscsaba, Törökék pedig megállíthatatlanok voltak és tulajdonképpen simán húzták be a második játszmát.

A Vasas igyekezett lesöpörni ellenfelét a pályáról, hatalmas elánnal kezdték a 3. felvonást, 7:0-ra vezettek, a csabaiak epizódszereplővé váltak. Pedig a hazaiak tényleg mindent megpróbáltak, Molcsányi Rita például a reklámtáblát letarolva rohant a labdáért hiába. Jellemző, hogy a csabaiak egy out-al szerezték az első pontjukat. Nem ment a kulcsembereknek, Kliszurának, Drpának és Pekáriknak sem, komoly bajban volt a Békéscsaba és a jelét sem láttuk, hogy képes lenne változtatni a helyzetén. Bojko pontjai után már csak egy pontnyira volt a Vasas a végső győzelemtől, a pontot az i-re Török Kata tette fel.

Az egyik fél három győzelméig tartó párharcot: 3–2-re a Vasas nyerte. A fővárosi csapat a hetedik magyar bajnoki címét szerezte meg, a Békéscsaba 2021 után ismét ezüstérmes lett.

Extraliga női röplabda-mérkőzés, döntő

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 0:3 (–20, –17, –15)
Békéscsaba, 2000 néző
Vezette: Mezőffy Zsolt Tibor, Adler László.

Békéscsaba: Kornyijenko 1, Kliszura 9, Pekárik 5, Drpa 10, Glemboczki 3, Bodnár D. 3. Csere: Molcsányi R. (liberó), Szatmári L., Zólyomi 1, Bagyinka 1, Karhu 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Fábián F. 1, Török K. 17, Papp O. 9, Bannister 10, Bojko 12, Abdülazimova 9. Csere: Juhár D. (liberó), Vezsenyi, Zernovic. Vezetőedző: Janisz Athanaszopulosz.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 1:5, 7:7, 12:16, 16:17, 17:22. 2. szett: 5:2, 10:16, 14:23, 17:24. 3. szett: 0:7, 3:11, 6:17, 11:22.

Tóth Gábor: – Gratulálok a Vasasnak! Tökéletes szezont zártak. Mindkét csapat mindent kisajtolt magából a végére, a mi részünkről sajnos ez ma ennyire volt elég. Minden egyes dolog, ami nem a támadásról szólt, jobbak voltunk, de ezt a játékot pontra játsszák, azt pedig csak többnyire támadások után lehet elérni, ebben pedig ma a Vasas bizonyult a jobbnak.

Janisz Athanaszopulosz: – Mindkét csapat megérdemel minden dicséretet, gratulálok a Békéscsabának, fantasztikus döntőt játszottunk velük! Megérdemelten nyertünk, mert ma mi voltunk a jobb csapat, de még egyszer mondom, hatalmasat harcolt a két gárda.