Közösségi oldalak

Sport

A.J.K.A. shotokan Karate tábor Békéscsabán

Az A.J.K.A Shotokan Karate-do Szövetség hagyományosan Békéscsabán tartja őszi nemzetközi táborát, amelyre a nehézségek ellenére az Amerikai Egyesült Államokból és Németországból is érkeztek karatésok a hazai harcosokon kívül. A házigazda a békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület (JALTE) Farkas András mester vezette Shotokan Karate Szakosztálya volt. Mint mindig, a tábort Sensei Sáfár László X.DAN, az A.J.K.A. nemzetközi főinstruktora vezette, de természetesen komoly részt vállaltak az edzésekből a vezető instruktorok – Csákvári László VIII.DAN, Torma György VII.DAN, Farkas András VII.DAN – és az amerikai vendégek is.

Sáfár László Nagymester most is elmondta véleményét.

– A mostani hét végén ez a harmadik edzés. Mennyire van megelégedve a résztvevők munkájával, hozzáállásával?

– Mindig tervezem, hogy felveszem videó kamerával a résztvevőket, hogyan érkeztek, és hogyan néznek ki a második-harmadik edzés után. Ahogyan én látom, hihetetlenül javul a mozgásuk, a technikájuk. S hiába fáradtak, visszajönnek a következő edzésre is. Fontos, hogy mindenki jól érezze magát, tanuljon, edzésről edzésre fejlődjön.

– A szomszéd csarnokban egy veterán asztalitenisz verseny, ahol idősebbek sportolnak nagy lelkesedéssel. Milyen az összetétele itt az őszi karate tábornak?Mit tud adni a karate az idősebb embereknek?

– Van egy érdekes mondás, még Sensei Nakayama mondta: – „Naponta élsz, dolgozol, eszel. A karate a mindennapi élet része. Edzzél annyit, amennyit tudsz, és egy nap megérted, mit jelent a karate-do, a karate, mint az élet útja”. Akik itt vannak úgy érzik, hogy holnap sokkal jobbak lesznek majd, jobb, erősebb emberek, a családban is helytálló személyiségek lesznek.

– A létszám, bár jó pár fekete öves mester van itt, kicsit kevesebb, mint a megszokott. Mennyire hatott a járvány a létszámra?

– Még mindig félnek az emberek, van, aki még nem oltotta be magát. Ahogyan jelezték, az itt lévők mind megkapták a második oltást is… A csapat nagy része, kilencven százaléka edző, tanító. A témák is olyanok, amit az oktatók tovább tudnak majd klubjaikban adni. Ez egy válogatott csapat.

– Sáfár László Senseiről köztudott, hogy mindent igyekszik megtervezni. Készült e terv járványidőszakra is?

– Mindig vannak terveim, mindig gondolkodok előre. Most például úgy tervezem, hogy jó lenne egy téli, egy őszi és egy tavaszi tábor. Így jobban szét lenne húzva, könnyebb lenne így tervezni, részt venni a táborokban. A létszámmal így is meg vagyok elégedve, hiszen a tanítók eljöttek, s amit tanulnak, tovább fogják adni.

– Milyen fontos feladatok várnak még a szervezetre ebben az évben?

– Előttünk áll még az év végi közgyűlés, ahol értékelünk, megtervezzük a jövő év munkáját. Mindenki elmondja a klubvezetők közül a véleményét, ötleteit, is döntünk ezekről, ami mindnyájunk javára szolgál.

Az amerikai mesterek rendszeresen jönnek Magyarországra, vállalva a körülményes utazást és költségeket. Mi a titka ennek? Komoly lemondásokkal jár ez…

– Így van, nagyon költséges, nehéz az útjuk, otthon hagyva a családot. Ők az én amerikai tanítványaim, de azért is jönnek, mert szeretik a magyarok hozzáállását, az országot, ismerik, örömmel fogadják, szeretik Őket. Tagjai a magyar karate családnak! Érzik, milyen fontosak nekünk, hogy az USA-ból eljönnek!Képviselnek minket külhonban.

– Végezetül, hogyan áll a régen várt karate szakkönyv kérdése?

– Készen van, angolul és magyarul egyaránt, s a németek is várják, mert le akarják fordítani németre. Most keressük a kiadót, aki kiadja a könyvet. Nem karate történet lesz, persze, egy kis rész ezzel is foglakozik majd. A legnagyobb része a könyvnek arról szól majd, hogyan kell a karatét gyakorolni, tanítani tudományos alapossággal. Tárgyalja a gyorsaság, keménység az erő kérdéseit. Már sokan előre megrendelték, Zsolt Péter mester segít a könyvkiadás munkálataiban. Ha igaz, két hónap múlva , karácsonyra készen lesz a könyv! Szép és hasznos karácsonyi ajándék lehet a karatékáknak!

Végezetül, látva az igényes szakmai munkát és a résztvevők lelkesedését biztosra vehetjük, hogy jövőre is találkozhatunk a shotokan karate kiváló képviselőivel Békéscsabán!