Közösségi oldalak

Sport

A.J.K.A. karate edzőtábor Gyulán

Mint az utóbbi években megszokott, az idén is megrendezésre került az A.J.K.A Shotokan Karate-do Szövetség karate nemzetközi edzőtábora Gyulán, amelyet Sensei Sáfár László X.DAN vezet. A tábor fontos szerepet tölt be, hiszen egységesíti a technikákat, kiemelkedő szerepet kap a hibajavítás terén, s kiváló, vidám, baráti hangulatával erősíti a klubok a karatékák és a nemzetek közötti barátságot. Igen, nem tévedés, a nemzetek közöttit is, hiszen népes amerikai és német küldöttség is részt vett a tábor munkájában.

A házigazda, a Torma György VII.DAN mester vezette Gyulai Karate Egyesület mint mindig, most is mindent megtett a tábor sikeréért igényes szervező és lebonyolító munkájával. Hogy milyen munka folyt a táborban, arról Sensei Sáfár László nagymester nyilatkozott.

– Hányan vették részt a táborban?

– Hatvanketten voltunk, az ország minden részéből, Nagykanizsa, Budapest, Békéscsaba, Gyula képviseltette többek között magát, |és ami fontos, nagy számban voltak itt az oktatók. Nyolcan Németországból érkeztek, hatan pedig Amerikából, az USA-ból. Van, aki már több, mint ötven éve a tanítványom, és külön megtiszteltetés, hogy a születésnapi táboromba eljöttek.

– Mintha most többen jöttek volna külföldről…

– Igen, pedig a vírus miatt most nehezebb, teszteket is kell csinálni, stb. Emeli az itt létük értelmét. Nehezebb volt az utazás is.

– Mi volt tábor fő profilja az idén?

– Mindig tervezünk valami speciális anyagot, amivel jobban megértik a résztvevők az oktatást. Az idén a formagyakorlatok a katák néhány különlegességét értelmeztük és gyakoroltuk. Minden katának meg van a jelentősége, vagyis most a kapták egy-egy nagyon fontos, jellemző részét néztük meg. Egyszer nem elég ezeket elgyakorolni.

– Mennyire egységesek az oktatók technikái?

– Mind az A. J. K. A. oktatói,akik elvégezték az oktatói képzést. Egységesen oktatnak. Ha nagyon kis probléma adódik, javítom. Ők tanítanak, én pedig tanítom Őket,a tanulás, az egy folyamatos dolog. A lényeg, hogy jól adják tovább a tudást. Ha rossz a tanító, rossz a tanítvány. A tanítványok jellemzik a tanítók munkáját. Sok fajtája létezik a karaténak a világon. De, nincs rossz karate, csak rossz tanító.

– Várható, hogy ismét Békéscsabán folytatódik ősszel a munka?

– Valószínűleg, hiszen a német tanítványok már most jelezték, hogy szívesen jönnének.

– Milyen fontos feladatok várnak még a szervezetre?

– Miután sikerült a karatét a hivatalos tanrendbe betetetni, és tanítjuk a testnevelési Egyetemen, ez a munka nagyon fontos. nem „verekedésre” oktatunk, hanem a testnevelésben hasznosító értékeit, a BUDO, a jellemfejlesztés módjait, egészséges embereket nevelni ennek a segítségével. Ennek eszköze lesz a könyvem is, ami elkészült,már csak a magyar szakfordításra várunk,s nyomtatható lesz, egy oktatói szakkönyv.

Sáfár László Sensei megállapításai azt hiszem, nem csak a karatéra, hanem az élet többi színterére is alkalmazhatók és elgondolkodtatók. A tábor ezért is képvisel hatalmas értéket! Sensei Sáfár László pedig a díszvacsorán méltán vehette át a Békés Megyei Harcművész Szövetség elismerő serlegét!