Közösségi oldalak

Kultúra

Tematikus napot szerveznek szombaton a Munkácsy-negyedben Békéscsabán

Tematikus napot szerveznek szombaton a Munkácsy-negyedben Békéscsabán

Szombaton „nyílik” a Munkácsy-negyed Békéscsabán, ez alkalomból tematikus napot szerveznek a negyed kulturális intézményei – közölte az önkormányzat az MTI-vel.

A Munkácsy Mihály Múzeumban 10 és 16 óra között kézműves foglalkozások lesznek az időszaki kiállításokhoz kapcsolódóan; 15 órától búcsúzik a Tranoscius-kiállítás; 16 órától pedig Munkácsyné boudoir-ja címmel exkluzív divattörténeti, iparművészeti és orvostudományi szempontú előadást tartanak a női divatról. Ezen Simonovics Ildikó, a Rotschild Kláráról szóló életrajzi könyv szerzője, a róla szóló kiállítás kurátora, a magyar esküvői viseleteket és szokásokat 1522-től napjainkig bemutatni készülő Magyar Menyasszony projekt ötletgazdája, Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze mesél majd az egybegyűlteknek a témáról.

A Munkácsy Emlékházban 10 és 17 óra között a legendás, 1852-es betyártámadás apropóján szabadulószobából menekülhetnek meg a látogatók, 14 és 18 óra között rendhagyó tárlatvezetéseket tartanak, ahol korhű ruhákban elevenítik fel a XIX. századi nemesi mindennapokat.

A Békés Megyei Könyvtárban 14 órától robotépítés, programozás és képeslapkészítés lesz, 15 órától bemutatják a 200 éve született Petőfi Sándorhoz kapcsolódó, Fölszedtem a sátorfám című képregényt, 16 órától pedig a ligetből indulva városismereti sétára invitálják a kalandra vágyókat.

A Napsugár Bábszínházban 18 órától egy felnőtteknek szóló bábelőadásra ülhetnek be azok, akik odavannak a klasszikus hollywoodi filmekért: Yael Rasooly izraeli születésű vizuális színházi rendező, színésznő, énekesnő és bábszínész Paper Cut című egyszemélyes előadására, amely a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia nyitó programja a Békési megyeszékhelyen.

A Csabagyöngye Kulturális Központban este az Intim Torna Illegál lép fel akusztikus koncerttel. A kulturális központ egy plusz koncertet is kínál: vasárnap 19 órától a NOX lép fel – írták.

A programsorozathoz a gasztronómia is kapcsolódik: a Jetty Choco egy egyedi Munkácsy-bonbonnal ajándékozza meg azokat, akik helyesen válaszolnak két kvízkérdésre. A Nádor étteremben pedig kedvezményes áron lehet megkóstolni az aszaltszilvás polentát fahéjas raguval.

A Munkácsy-negyed egy sokszínű, a világhírű festőművész öröksége által inspirált, kulturális, művészeti élményhelyszín Békéscsaba szívében. A negyedet a legnagyobb Munkácsy-gyűjteménnyel rendelkező Munkácsy Mihály Múzeum, a Munkácsy Emlékház, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a Békés Megyei Könyvtár és a Csabagyöngye Kulturális Központ alkotja.

A nap teljes programja elérhető az alábbi weboldalon: https://www.munkacsynegyed.hu/hu/hir/nyilik-a-negyed-tematikus-munkacsy-nap

A Munkácsy-negyed idén a Napsugár Bábszínház május végére tervezett megnyitójának hétvégéjére és a Múzeumok éjszakájára is nagyszabású közös programsorozattal készül; emellett egy hagyományteremtő, kortárs fiatal művészekre fókuszáló fesztivált is tervez szeptemberben – írták a közleményben.

MTI