Rengeteg programmal és termékekkel vár mindenkit, a Kézműves Sörfesztivál Gyulán

2019. június 7. és 10. között, második alkalommal kerül megrendezésre a Kézműves Sörfesztivál Gyula városában. 2016-ban a várossal szoros együttműködésben kezdték meg a munkát az újjáformálódó Gyulai Pálinkafesztivál esetében, amelyet a Kézműves Sörfesztivál kapcsán folytattak hasonlóan sikeresen az elmúlt esztendőben.

A munkájuk nem új keletű, hiszen 17 évig vitték a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé rendezvényüket sikerre Békéscsabán.

Céljuk, hogy magas színvonalú programokkal, hazai és határon túli kézműves sörfőzdékkel, Gyula turisztikai hírnevéhez méltó módon rendezhessék meg e fesztivált. Ezalatt a négy nap alatt Gyulán a kézművessör-remekek és a street food lesznek a figyelem középpontjában. Kevesen tudják, de Gyulán immár majd 3 évszázados hagyománya van a sör készítésének.

A Kézműves Sörfesztivál – Gyula fővédnöke Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A Kézműves Sörfesztivál – Gyula rendezvény védnökei:

 • Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere
 • Dr. Kulcsár László, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke
 • Dr. Takács Árpád, Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízott
 • Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő

A fesztiválon mintegy 25 kisüzemi főzde több száz fajta kézműves sörét lehet majd megkóstolni. Több száz, hiszen nem csak csapolt söröket lehet ezen a fesztivál kóstolni, hanem a minél nagyobb kínálat érdekében már az üveges söreiket is kínálják a megjelenő főzdék. Sokan kimondottan a fesztiválra díszdobozos csomagolásokkal is készülnek, hiszen ennél jobb-szebb ereklyét nem is lehet hazavinni a Kézműves Sörfesztiválról.

A csapolt söröket kimondottan a fesztiválra készített, fesztivállogóval ellátott üvegpoharakból lehet majd kortyolni, amelyet akár vissza is lehet váltani, ha valaki nem szeretné hazavinni.

Több gyártó is sörbemutatóval és sörkóstolóval is készül a fesztiválra, amely során a sörfőző mesterek nagyobb betekintést engednek az általuk kínált sörök világába.

A folyékony kenyerek mellett a street food is egyre nagyobb teret kap a fesztiválon. Olyan különlegességeket kóstolhatnak majd meg a látogatók, mint a kecskeméti Vágódeszka Étterem vietnámi pho levesét és kézműves hamburgereit, az újkígyósi Yes, Chef burgereit, vagy a Boccacini gormet snackjait, amely koncepciójának esszenciáját alapvetően 60 g igazi húshoz 40 g, a termék jellegének megfelelő igazi zöldség hozzáadása jelenti. Ezekből a komponensekből készülő termékekhez természetes, növényi vagy gyümölcs alapú szószokat kínálnak. Kímélő, vékony panírt csupán annyit használunk, hogy a megfelelő lassan felszívódó szénhidrát bevitel mellett a ropogós harapásélménnyel növeljék a kulináris értéket.

A főszereplő, a sör mellett a hazai könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhat a rendezvényre kilátogató nagyérdemű. Egyszerre két színpadon, a Pécsi Sör Színpadon és a Nagyszínpadon zajlanak majd az események.

Fellép többek között a Halott Pénz, Pribojszki Mátyás zenekara és a Pénzügyőr Big Band, a Lord, a Republic,a Vad Fruttik, a Bikini és igazi szuperkoncertnek ígérkezik Ákos fellépése, amelyre már most hatalmas az érdeklődés.

Rendezvény a rendezvényben az idei Kézműves Sörfesztiválon, azaz Értékek a közfoglalkoztatásban elnevezéssel Békés megyéből 10 önkormányzat mutatkozik be a közfoglalkoztatási programokban előállított gasztronómiai és kézműves termékeivel:

 • Almáskamarás munkaruházati és varrodai textiltermékeivel,
 • Biharugra a fűzkosár és egyéb termékeivel,
 • Csanádapáca a hidegen sajtolt napraforgó olajjal, valamint vákuumcsomagolt zöldség kínálatával,
 • Csorvás a szőnyegszövés, seprűkötés és gyermek fajátékok bemutatásával,
 • Dévaványa lakástextil termékeivel,
 • Füzesgyarmat méz, stevia és a száraztészta kínálatával
 • Gyomaendrőd a homoktövis ivólé népszerűsítésével, valamint textiltermékeivel,
 • Méhkerék száraztészta árusítással,
 • Mezőhegyes a lombseprű kínálatával és értékesítésével,
 • Battonya tartósított és savanyított termékeivel,
 • Vésztő a juhsajt manufaktúrájának termékeit népszerűsíti.

A helyi értékeket létrehozó kézművesek interaktív bemutatókkal is színesítik a rendezvényt.

Megtekinthető és kipróbálható a seprűkötés, a szőnyegszövés, a kosárfonás, a gépi hímzés, valamint a száraztészta készítés.

Érkezik a fesztiválra a „Közös Érték az Egészség program” is, amelynek célja, hogy a kormányhivatal által koordinált családbarát egészségfejlesztési színtérprogramok valósuljanak meg Békés megyében. A program által megfelelő időben, megfelelő módon segíthetik a lakosságot abban a tekintetben, hogy az egészségben eltöltött évek száma a lehető legmagasabb legyen.

Hétfőn családi napot rendezünk, amely keretein belül 14.00 óráig ingyenes lesz a belépés a fesztiválra. Ezen a napon kézműves játszóház, bábelőadás is várja a legkisebbeket!

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Central European Beer Awards 2019 Nemzetközi Sörverseny, kisüzemi kézműves sörfőzdék, illetve a házi sörfőzők részére.

A verseny céljai:

 • A sör, mint az egyik legnépszerűbb ital népszerűsítése határon innen és határon túl.
 • A kisüzemi, kézműves sörök népszerűsítése.
 • Az otthoni sörfőzés népszerűsítése.
 • A kulturált sörfogyasztás népszerűsítése.
 • A minőség javítása, a gyártók, termelők saját eredményeinek közlésén keresztül.
 • A kisüzemi főzdék magas színvonalú munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre:

 • Házi amatőr sörfőzők (Homebrewing)
 • Kisüzemi kézműves sörfőzdék (Craft Brewery) – max. 200 000 hl/év

A versenyre benevezett tételek arany, ezüst, bronz, valamint champion minősítést érhetnek el. Mindezeken felül mindkét kategóriában Grand Champion győztest hirdetünk.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2019. június 8-án kerül sor a „Gyulai Kézműves Sörfesztivál” elnevezésű rendezvény keretében, a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánosság mellett.


A verseny tiszteletbeli fővédnöke: 

 • Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke

A verseny tiszteletbeli védnökei:    

 • Bajkai Tibor – Első Magyar Házisörfőző Egyesület elnöke
 • Gyenge Zsolt – Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke

A megmérettetésre mindösszesen 215 mintával neveztek határon innen és határon túlról. Ez jelentős növekedés, mintegy 30 %-os az elmúlt évhez képest, amikor is 167 minta érkezett a versenyre.

Érkezett minta Lengyelországból, Szlovéniából, Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Csehországból, Belgiumból. A legtöbb nevezés a Fruit and Spice Beer, valamint az India Pale Ale kategóriákban érkezett. A házi sörfőzők mindösszesen 78 mintát neveztek a versenyre, míg a kisüzemi főzdék 137 mintával regisztráltak.

A benevezett tételeket május 16 és 17. között bírálja a nemzetközi zsűri. Nemzetközi, hiszen érkezett bíráló Csehországból, Szlovákiából és Hollandiából is, illetve természetesen képviseltetik magukat a legjobb hazai bírálók is.

A kereskedelmi kategóriában ebben az évben meghirdetésre került a CEBA – 2019 Média Díj is, amelyet egy 3 fős szakmai zsűri választott ki az aranyérmes tételek közül:

 • Knap Gábor – Beerporn
 • Gyöngyösi Balázs – Világgazdaság
 • Sárközy András – szuretlen.hu

A média díj nyertese részére – a díszes serlegen és érmen túl – megjelenési lehetőséget biztosítunk a „beerporn.hu” oldalon és az „origo.hu/itthon” rovatban 1-1 pr cikk erejéig.

Várja Önöket is a 2019. június 7. és 10. között tartandó Gyulai Kézműves Sörfesztivál!

Bővebb információ: www.sorfesztivalgyula.hu

Close