Közösségi oldalak

Kultúra

Köszönjük, Magyarország! – Gyomaendrődön

Az est szereplői (balről jobbra): Oláh Gizella, Molnár Albert, Fehér József, Vaszkó Ildikó, Cserenyecz Éva, Polányi Éva

A Köszönjük, Magyarország! program gyomandrődi rendezvényét tartották meg az OMart könyvesboltban. Ez volt a harmadik kulturális esemény, amelyet a PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) pályázati támogatásából valósított meg Fehér József a Sárhajó Humán Iroda Alapítvány munkatársainak segítségével.

Fehér József így nyilatkozott az eseménnyel kapcsolatban:

– Először a békéscsabai Csabai Élet c. lap baráti körével találkoztam, majd a dévaványai Tüskevár-horgásztónál emlékeztünk meg egyebek mellett Fekete István munkásságáról. A gyomaendrődi író-olvasó találkozónak különös aktualitást adott, hogy az OMart új könyvesboltot nyitott a településen. A kezdeményezés Oláh Gizellát, Oláh Ilonát és Molnár Albertet dícséri, akik már korábban is működtettek ilyen intézményt, most polgári-civil bátorsággal vállalták mégis a megújulást.

A program keretében korábbi írásaim tükrében emlékeztünk meg a település jeles szülötteiről, alkotóiról: Határ Győzőről, Gergely Ágnesről,Kállai Ferencről, Szilágyi istvánról, Rózsahegyi Kálmánról, Corini Margitról, Tímár Mátéról, Endrődi Szabó Ernőről, a Knerek művészetet pártoló munkásságáról, és másról, másokról. Megállapítottuk, a város kultúrában nagyon erős, joggal gondolhatja magát az Arany Jánost, Sinka Istvánt, Zilahy Lajost felmutató Nagyszalonta egyik méltó követőjének.

Az esten Molnár Albert házigazda kérdezett eddigi újságírói, költői, írói, szerkesztői pályám fontosabb állomásairól. Kértem, azért vigyázzunk ezzel az írósággal, ne osztogassuk olcsón ott ezt a címet, ahol Móricz Zsigmond és Krúdy Gyula, Hajnóczy Péter volt az író… Ugyanakkor minden eredeti alkotás létrehozása fontos a mában is, amely esztétikai értéket hordoz, s valamit hozzátesz önképünkhöz, múltismeretünkhöz.

Szövegeim értő tolmácsolói voltak a helyszínen: Cserenyecz Éva, Oláh Gizella, Polányi Éva, Vaszkó Ildikó. Köszönet érte! Mint ahogy köszönet jár a szép számban megjelent érdeklődőknek, a művészet barátainak!

– zárta szavait a szerző: Ványai Fehér József

Az érdeklődők…

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!