Közösségi oldalak

Kultúra

Kétezer boltban, a kajak-kenu világkupán és a Tour de Hongrie-n is csak magyar zene szól egy napig

Kétezer boltban, a kajak-kenu világkupán és a Tour de Hongrie-n is csak magyar zene szól egy napig

Közel kétezer üzletben, hipermarketben és szállodában kizárólag magyar zene szól május 11-én. Az Él a zene! kezdeményezéshez idén sportesemények is csatlakoztak, így a szegedi kajak-kenu világkupán és a Tour de Hongrie kerékpárversenyen is hazai előadók dalai hangzanak majd el az ominózus napon. A szervezők célja előtérbe helyezni a magyar szerzőket, előadókat és dalokat. A megmozduláshoz számos zeneipari szereplő, rádió és zenetévé is bekapcsolódott.

Az Él a zene! a magyar könnyűzene napja hívatott lenni, és népszerűsíti a magyar dalokat, szerzőket, előadókat. A kezdeményezés még tavaly indult, amikor közel ezer magyarországi üzletben egy napon át kizárólag magyar zene szólt. Az Él a Zene! idén jelentősen kibővült, és még többen csatlakoztak.

Az ügyet felvállalta négy háttérzene-szolgáltató, a MoodMedia, a 3G Multimédia, Music Engine és a KittoMedia, nekik köszönhetően közel kétezer üzletben, bútoráruházban, gyorsétteremben, hipermarketben, szállodában, fitnesz teremben, cukrászdában, liftben, illetve Magyarország legnagyobb, csúcstechnikás, Üllőn található raktárépületében szól majd magyar zene május 11-én. A kezdeményezéshez sok rádió és zenetévé csatlakozott, köztük a Radiocafé, a Karc FM, a Manna FM, a Magyar Katolikus Rádió, a Klasszik Rádió, a debreceni Campus Rádió, a nyíregyházi Mustár FM, a Marosvásárhelyi Rádió, a pozsonyi Pátria Rádió, a Sláger TV, illetve a Dikh TV és Rádió. A médiumok legtöbbje kizárólag magyar zenét játszik május 11-én. Szintén részt vesz a programban hazai előadók kizárólagos játszásával több mint 100 iskolarádió a DUE Médiahálózat szervezésében.

A magyar zenéket játszó rádiók, televíziók és háttérzene-partner üzletek közvetetten még anyagilag is támogatják a hazai szerzőket. A lejátszásokkal végső soron bevételt termelnek számukra, hiszen az elhangzások után jogdíjat kapnak a zenék szerzői az Artisjustól.

Idén két nagy sportesemény is felvállalta az ügyet. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett szegedi ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világkupa első hivatalos versenynapján, a délelőtti és a délutáni program között, illetve futamok között is magyar zene fog szólni. Magyar zeneszámok hangzanak majd el a Tour de Hongrie május 11-i szakaszának rajt és cél, illetve részhajrá helyszínein, így Zalaegerszegen, Badacsonyban, Hévízen és Keszthelyen.
A szervezők minden partnerüknek egy dallistát is kiajánlott, mely jelentős részben induló együttesek szerzeményeit tartalmazza, ezzel külön felhívva a figyelmet a friss, nagyközönség által még ismeretlen magyar előadókra.

Borítókép: Él a Zene! nagykövetek Fotó: Andrási Ingrid