Közösségi oldalak

Kultúra

Játékkal népszerűsítik az olimpiát és az olimpikonokat a fiatalok körében

Játékkal népszerűsítik az olimpiát és az olimpikonokat a fiatalok körében

A fiatalok körében népszerűsíti az ötkarikás játékokat a DUE Médiahálózat és a Magyar Olimpiai Bizottság új, edukatív vetélkedője. A Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Teszt célja, hogy a gyerekekben felkeltse és elmélyítse az olimpiai büszkeséget, információt adjon az olimpiai sportágakról és a magyar sikerekről. A tesztet bárki kitöltheti, az értékes nyereményekért ugyanakkor a 14 és 24 év közöttiek versenyezhetnek.

Nem volt olyan rég, hogy 1992-ben legendás úszónk, Egerszegi Krisztina három aranyéremmel tért haza Barcelonából. Nem beszélve Kozák Danutáról, aki rá 20 évre, 2012-ben kezdte el gyűjteni az olimpiai aranyérmeket, és hat címével a legeredményesebb magyar női sportoló az ötkarikás játékok történetében. Kozákhoz hasonlóan Hosszú Katinka is három aranyéremig jutott a riói olimpián – úszásban. A mai tizenévesek a XX. század végén, XXI. század elején értelemszerűen nem élhették meg azt az extázist, amit olimpikonjaink okoztak az országnak, nem is beszélve az olyan legendákról, mint Papp László, Kulcsár Győző, Keleti Ágnes, Hajós Alfréd, Gyulay Zsolt, a férfi vízilabdázók… És a sor szinte végtelen. A DUE Médiahálózat a Magyar Olimpia Bizottság támogatásával online játékot indított Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Teszt néven, hogy az egykori sikereket bemutassa a fiataloknak, és az olimpia szellemiségét megismertesse velük.


– Egyedi programunk célja, hogy felhívja a figyelmet a Magyar Olimpiai Csapat 2024-es olimpiai részvételére, népszerűsítse az olimpiai eszmét és a sport szeretetét a fiatalok körében, bemutassa olimpikon büszkeségeinket – fogalmazott Szayly József, a DUE Médiahálózat alelnöke. – A Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Teszt egy 3 fordulós edukatív vetélkedősorozat, melynek első fordulójában a fiatalok széles rétegeinek ismereteit játékos formában, egy online teszt kitöltésével mérjük fel, erősítve az olimpiai szellemet, formálva a korosztály szemléletét, nemzeti öntudatát, és adjuk át a magyar olimpiai mozgalommal kapcsolatos információkat,
– A játék célja továbbá, hogy a gyerekekben felkeltsük az érdeklődést az olimpia iránt, megismertessük velük az olimpiai értékeket, a kiválóságot, a sportszerűséget, és hogy olyan ismeretekre tegyenek szert a magyar sport történetéből, amelyek az alapműveltség részét képezik – tette hozzá Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. – Fontos számunkra, hogy megismerjék és megszeressék azokat a legendás magyar sportolókat, csapatokat, akik az elmúlt évszázad olimpiáin kiemelkedőt nyújtottak, ezzel szereztek hírnevet maguknak és Magyarországnak.”

A három fordulóból álló vetélkedősorozat első szakasza online zajlik a https://nagydiaktesztek.hu/5karikateszt oldalon, a legügyesebbek pedig továbbjuthatnak a későbbi fordulókba. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-24 év kor közöttiek vehetnek részt. Az első fordulóban mindenki 15 kérdést kap, és a kitöltés végén az eredménnyel együtt láthatók lesznek a helyes válaszok is.
Az online teszt számítógépen, okostelefonon és a Nagy Diák Tesztek applikáción keresztül is elérhető április 30-ig, ám az ezt követő két forduló már személyes jelenlétet kíván. A magyar olimpia témakörében legjártasabb, középdöntőbe került játékosokból a legeredményesebb 10 fő jut el a végső küzdelembe, ahol már élő kvíz során bizonyíthatják tudásukat. A fődíjat a győztes választhatja ki magának egy Samsung LED Smart televízió, egy Samsung Galaxy S20 mobiltelefon és egy MTB kerékpár közül. A döntőt a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon, május 24-én rendezik meg Budapesten, az UP Rendezvénytérben.

Borítókép: MTI fotó: Illyés Tibor