A Magyar Királyi Csendőrségről nyílt kiállítás Dévaványán

Február 15.-én szombaton, a Dévaványai Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény adott otthont Kürti Béla helyi magángyűjtőnek, a Magyar Királyi Csendőrségről szóló ereklyeinek a kiállítására.

A kiállításon megjelenteket Hajdú Ildikó köszöntötte, majd rövid bevezető után Kürti Béla magángyűjtő mutatkozott be és köszöntötte a megjelenteket. Kürti Béla bemutatkozásában kiemelte, hogy 15 éve kezdte el gyűjteni az úgynevezett hidegfegyvereket, melyek közzé elsősorban a bajonettek és kardok képezik a meghatározást. A magángyűjtő elmondta, hogy gyűjteménye főleg a dualizmus időszakából egészen 1945-ig bezárólag származik, amit akkor a Magyar Hadsereg, illetve amit akkoriban egy magyar baka használt.

Képgaléria – Fotó: Erdős Csaba

A megnyitó második részében Dr. Parádi József bölcsészdoktor, a hadtudományok kandidátusa, nyugalmazott főiskolai tanár, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja, a Szemere Bertalan Rendvédelem-történeti Tudományos Társaság elnöke mintegy másfél órás előadásában beszélt a Magyar Királyi Csendőrség kialakulásáról, működéséről, és történetéről.

A kiállítás a csendőrség által használt fegyverekből,  egyenruhákból és a csendőrség által használt más tárgyakból áll, ami egészen március végéig tekinthető meg a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény épületében Dévaványán.

Dr. Parádi József nyugalmazott főiskolai tanár előadása:Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!