VI. „Retro Mezőhegyes” találkozó

Július 27-én ismét összejöttek a helyiek és az elszármazottak. Az ország több pontjáról, érkeztek a csoport tagjai, talán a legtávolabbi Székesfehérvárról, a teljes létszám 60 fő körül volt. A megjelentek nagyobb hányada ismét vidéki volt. Az előzőekkel megegyezően, az AMK aulája adott helyet az immár szokássá vált kiállításainknak.
Bíró Katalin, Forgó Albertné, Madarászné Szász Éva, és Török Erzsébet munkáit láthattuk. Kiállítóink közül Török Erzsébet munkái már 3. alkalommal míg a többiek először mutatták be műveiket. Forgó Albertné, mint Mezőhegyes egyik fodrásza, most egy másik oldalával mutatkozott be, amely szintén mutatja kiemelkedő kézügyességét. Természetesen, mint mindig, a kiállítások augusztus hónapban Mezőhegyesen az AMK aulájában továbbra is megtekinthetőek.

A megnyitó azonban rendhagyó módon, új helyen az idei évben átadott könyvtári olvasóteraszon történt.
A csoport nevében megköszöntem 5 éves támogatását Mitykó Zsolt polgármesternek, és Soósné Majának Művelődési ház igazgatónak. Röviden szót ejtettünk az alakulás alatt lévő Kulturális Egyesület megalapításának részleteiről is. Amennyiben ez a kezdeményezésünk létrejön, bízunk abban, hogy mint szervezet több eséllyel számíthatunk támogatásra, pályázatra. Célunk az elfeledett, vagy feledésbe merülő személyeknek emlékhelyet állítsunk, régi emlékeket felelevenítsünk, megújítsunk.

A 3 évvel ezelőtt a kórház falán elhelyezett Dr. Bánki Mihály emlékét őrző emléktáblát, akkori ígéretünknek megfelelően ismét megkoszorúztuk. Örömmel tapasztaltuk, hogy rajtunk kívül más is helyezett el koszorút az akkori szülész-nőgyógyász kórházigazgató emlékművénél.

Következő állomásunk, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság 20 majori telepe volt. Antall Stefánia, egy színes és széles körre ható ismertetőt tartott a régi és az újonnan Mezőhegyesre telepített lófajtákról, a Noniusról és a Gidránról. Elhatároztuk, hogy jövő évben a 48 majori telep lesz a látogatás helyszíne. A lovak megtekintése után, ismét a belváros volt az úticél, mégpedig az anno jobb kort is megért Vas-, Fa-, és Fémipari szövetkezet.
Itt a mára már két vállalkozásnak helyt adó területen Jeszenka Zoltán és Somogyi József vendégelte meg és kalauzolta végig a csoportot. A ma már részben műemlék jellegű épületekben új vállalkozások működnek sajnos a mai állapotokra jellemzően igen nehézkes körülmények között. Mindketten elmondták, hogy a hatalmas területen mára már csak néhányan dolgoznak, kapacitás lenne, viszont kevés a megrendelés. Bíznak abban, hogy a fejlesztés alatt álló Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságtól helyben is kapnak területükhöz igazodó munkát, ezzel is helyben tartva munkaerőt, és megélhetést.

A KTSZ látogatása után a szintén többször látogatott Centrál étterembe mentünk. Mezőfi Attila és kollégái várták a csoportot ebéddel. Ebéd után Debreczeniné Jártó Róza Mezőhegyesről elszármazott tagunk mutatta be a második kiadást megért kötetét. A napot tombola sorsolással zártuk. Tombolatárgyakat, a tagok illetve helyi vállalkozások támogatása biztosította. Ezúton is szeretném megköszönni a támogatásokat! Bónuszként a csoport azon tagjai akik még nem látták a néhány éve felújított Centrál épületet a z emeletre is felmehetett egy rövid látogatásra. Köszönöm azoknak akik segítettek a nap lebonyolításában, szervezésében! Késő délutánra ért véget a találkozónk. Ismét egy fárasztó nap volt, mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek. Jövőre ismét összejövünk, mert van még látnivaló Mezőhegyesen.

Kovács István

Képgaléria

Close