Vegyi üzem robbant a franciaországi Rouen-ben, az utcára se lehet kimenni!

Rendőr áll a lezárt úton Le Petit-Quevilly-nél, ahonnan látszik a Lubrizol vegyiüzem füstje Rouenban. Fotó: Philippe Lopez / AFP)

Csütörtökön hajnalban hatalmas robbanás rázta meg a franciaországi Rouen városát, amikor egy vegyi anyag gyárban robbanás következett be. Az üzem magas kockázati besorolású, mert igencsak veszélyes anyagokkal dolgoznak benne. Ezután percekig szóltak a figyelmeztető szirénák.

Az iskolák ki se nyitottak, és arra kérték a helyieket, hogy inkább maradjanak otthonaikban, vagy zárt térben, és ne menjenek az utcára. Christophe Castaner belügyminiszter az RTL rádiónak azt mondta, hogy: “Ne essünk pánikba, de muszáj nagyon óvatosnak lennünk”. Egyelőre nem tudják, hogy a gyár területéről felszálló sűrű fekete füst mennyire káros.A helyszínt 500 méteres körzetben kiürítették – közölte a Normandia régiót vezető Pierre-André Durand. A tisztségviselő úgy tudja, senki nem sérült meg. A gyárnál mintegy kétszáz tűzoltó küzd a lángokkal. A tűz pontos okát egyelőre nem tudni. A tűzoltóság egyik illetékese szerint a lángok terjedését még nem sikerült megfékezni, és további erősítést várnak a helyszínre.

A Lubrizol amerikai vegyianyaggyártó vállalat 1954 óta működő roueni üzemében például kenőolajokhoz gyártanak adalékanyagokat. Az üzemmel nem először van gond: 2013-ban tetemes mennyiségű etántiol szivárgott ki a gyárból – írta a Le Parisien. A gázfelhő felhő Anglia déli részéig terjed. Az etántiol egy rendkívül büdös gáz, amelyet már nagyon kis mennyiségben is érezni lehet a levegőben. Általában a butánhoz és propánhoz adják, hogy szivárgás esetén azonnal érezhető legyen. A gyárban 2015-ben egy működési probléma miatt kétezer liter kőolaj folyt az esőelvezető rendszerbe.