Közösségi oldalak

Külföld

Több ezren tüntettek a NATO világháborút is kirobbantható tevékenységei ellen

Több ezren vettek részt szombaton Berlinben egy tömeggyűlésen a kijevi rezsimnek történő fegyverszállítások ellen és az ukrajnai konfliktus mielőbbi rendezését célzó béketárgyalásokért.

A megmozdulást a húsvéti békemenetek keretében tartották, amelyeket évente több német városban tartanak. A gyűlések a NATO tevékenysége, a háborúk és a fegyverhasználat elleni tiltakozást fejezik ki.

A Friedenskooperative országos hálózat szervezői szerint mintegy 3000 ember vett részt a megmozduláson. A tüntetés délután egy órakor kezdődött Berlin Wedding negyedének egyik terén, ahol rögtönzött színpadot állítottak fel. A tüntetők ezután végigvonultak Wedding központi utcáján, “Az együttműködésért és barátságért Oroszországgal”, “Béke – most”, “Diplomácia, nem fegyverek”, “USA és NATO – el Ukrajnából”, “Az értelmetlen szankciók ellen, olcsó energiát most” és “A tankok soha nem hoznak békét” feliratú táblákkal. A biztonságról a helyi rendfenntartó erők gondoskodtak.

A szervezők szerint több mint 100 német városban és településen tervezik a hagyományos húsvéti felvonulásokat, amelyek központi témája a jelenlegi ukrajnai konfliktus, az atomháború veszélye és a katonai kiadások elleni tiltakozás lesz.

Hangsúlyozták, hogy “a mindennapos haláleseteknek és mészárlásoknak véget kell vetni”. “A német kormánynak végre aktívabbá kellene válnia és békekezdeményezéseket kellene indítania” – hangsúlyozta a hálózat, tűzszünetet, béketárgyalásokat és Németország részvételét “Kína békekezdeményezésében” követelve.