Közösségi oldalak

Külföld

Putyin történelmi beszéde az új területek csatlakozási ünnepségén

Putyin történelmi beszéde az új területek csatlakozási ünnepségén

Vlagyimir Putyin orosz elnök történelmi jelentőségű beszédet mondott pénteken azon a moszkvai ünnepségen, amelyen aláírta azokat a megállapodásokat, amelyek megnyitják az utat négy volt ukrán régió felvételéhez az Oroszországi Föderációba.

Az elnök egyebek mellett a négy régió Oroszországon belüli jövőjéről, a Kijevvel folytatott esetleges tárgyalásokról, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei folytatódó neokolonialista politikájáról nyilatkozott, amely szerinte számos modern kori válság gyökere.

Az alábbiakban Putyin beszédének néhány kulcsfontosságú pontját ismertetjük.

Oroszország soha nem fogja elárulni azokat, akik bíznak benne

A Donbassz, valamint a Herszon és Zaporozsje régiókban élőknek elidegeníthetetlen joguk van az ENSZ Alapokmánya által garantált önrendelkezésre – mondta Putyin, hozzátéve, hogy volt beleszólásuk. Oroszország soha nem fogja elárulni a választásukat – jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy “minden erőnkkel és erőforrásunkkal meg fogjuk védeni a földünket”.

Putyin azt is megígérte, hogy helyreállítják a négy régióban az összes olyan infrastruktúrát, amely a Moszkva és Kijev közötti konfliktusban megsérült.

“Együtt gondoskodunk arról, hogy az új régiók polgárai érezhessék az egész orosz nép, az egész nemzet, hatalmas hazánk minden … régiójának támogatását”

– mondta.

Oroszország nyitott a tárgyalásokra Kijevvel

Putyin felszólította az ukrán kormányt, hogy “azonnal” szüntessen be minden ellenségeskedést és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz. “Mi készek vagyunk erre” – mondta.

Moszkva azonban nem fog tárgyalni “a donyecki, luganszki, zaporozsjei és herszoni emberek választásáról” – állította Putyin, hozzátéve, hogy ez a választás már egyértelművé vált. Egyúttal felszólította Kijevet, hogy ezt a választást tisztelettel kezelje, és “a béke felé vezető egyetlen útnak” nevezve azt.

A Nyugat az emberiségre akar adót kivetni

Az orosz vezető azzal vádolta a nyugati vezetőket, hogy “a dollár és a technológia uralmával” próbálják “kifosztani a világot”. A Nyugat mindent megtesz, hogy fenntartsa “neokolonialista rendszerét” – tette hozzá, és elítélte, hogy “tényleges adót akar beszedni az emberiségtől”.

A nyugatiak további hegemóniára való törekvése az oka a globális “szuverenitás-mentesítési” kampánynak – jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy ez azt jelenti, hogy a nyugati nemzetek a világ összes többi országát “vazallusaikká” teszik, akár kényszerítéssel, akár megvesztegetéssel.

“Ez magyarázza a független államokkal, a hagyományos értékekkel és az autentikus kultúrákkal szembeni agressziójukat” – mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy a Nyugat arra törekszik, hogy megzavarja a nemzetközi és integrációs folyamatokat, amelyeket nem tud ellenőrizni.

A nyugati “szabályokon alapuló” rend hazugság

Az állítólag a nyugati nemzetek által védett “szabályokon alapuló rend” “teljes csalás” – mondta Putyin. A nyugati vezetők “kettős vagy akár hármas mérce” alapján járnak el, és akkor változtatják meg ezeket a szabályokat, amikor az érdekeiknek megfelel – tette hozzá.

A Nyugat volt az, amely először megsértette a határok sérthetetlenségének elvét, majd bitorolta a jogot, hogy eldöntse, mely népek érdemlik meg az önrendelkezés jogát, és melyek nem

– állította az orosz vezető.

Azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy aláássa a globális biztonságot azzal, hogy még 2002-ben egyoldalúan kilépett a ballisztikus rakéták elleni szerződésből (ABM), 2019-ben pedig a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződésből (INF). Hozzátette: a nyugati ígéretek, hogy a NATO-t nem terjeszti tovább kelet felé, szintén “piszkos csalásnak” bizonyultak.

A neoliberalizmus az új totalitarizmus

A nyugati nemzetek felosztják a világot “vazallusaikra” és az általuk “gazemberországnak” vagy “önkényuralmi rezsimnek” nevezettekre – mondta Putyin, hozzátéve, hogy más nemzetek szuverenitásának megtagadása a “despotizmus és apartheid” új formájává vált.

A Nyugat még mindig meg van győződve arról, hogy “neoliberális kultúrája vitathatatlanul követendő modell az egész világ számára” – mondta Putyin, aki az ilyen nézeteket nem nevezte másnak, mint “rasszizmusnak”. Az orosz vezető elítélte a ruszofóbiát is, mint az ilyen rasszista hozzáállás példáját.

“A nyugati országok évszázadok óta azt mondják, hogy ők hozzák el a szabadságot és a demokráciát más nemzeteknek. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. Ahelyett, hogy demokráciát hoztak volna, elnyomtak és kizsákmányoltak, ahelyett, hogy szabadságot adtak volna, rabszolgasorba taszítottak és elnyomtak”

– mondta Putyin.

Globális átalakulások jönnek

A világ egy “forradalmi átalakulás” új korszakába lépett – véli Putyin. Új hatalmi és fejlődési központok alakulnak ki, amelyek a nemzetközi közösség többségét képviselik. Ezek nem csak arra készek, hogy nyíltan beszéljenek érdekeikről, hanem arra is, hogy megvédjék azokat – mondta.

“A nyugati hegemónia összeomlása visszafordíthatatlan”

– mondta az orosz elnök.

Oroszország most egy igazságos és szabad útért küzd, amely “a diktátumot és az önkényuralmat a múltban hagyja” – tette hozzá.

A teljes beszéd, magyar felirattal: