Normális? – Felgyújtják a segélyszállítmányokat a venezuelai diktátor pribékjei!

Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang

A szélsőbalos rezsim szerint “provokáció” segítséget vinni a nyomorgó, éhező országba.

Könnyfakasztó gránátokat és gumilövedékeket lőttek venezuelai katonák szombaton azokra a tüntetőkre, akik megpróbálták bejuttatni a humanitárius segélyszállítmányokat a Kolumbiával közös határon keresztül – adja hírül az MTI.

Az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó a venezuelai-kolumbiai határ utóbbi oldalán található Cúcuta városából indította útnak a segélyt szállító tucatnyi teherautót. Állítása szerint a járműveknek sikerült bejutniuk Venezuelába, de jelenleg is a határon vesztegelnek. A VPI kereskedelmi televízió arról számolt be, hogy egy teherautót felgyújtottak a határon.

Lukács Csaba, a Magyar Hang munkatársa a helyszínről tudósít. A riporter szerint már három teherautót is ég.

Az ország számára létfontosságú, életek ezreinek megmentésére alkalmas segélyeket a Maduro elnök elvakult híveit tömörítő fegyveres szabadcsapatok, a Colectivosok gyújtogatják a hadsereg asszisztálása mellett.

A közös határ venezuelai oldalán található San Antonio del Táchirában és Urenában katonák könnyfakasztó gránátot és gumilövedéket lőttek a határ felé tartó ellenzéki aktivistákra, köztük törvényhozókra. Legalább négy ember kapott lőtt sebet – írta Franklyn Duarte ellenzéki képviselő Twitter-bejegyzésében.

A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro bejelentette, hogy

megszakítják a diplomáciai kapcsolatokat Kolumbiával. 

Maduro kétségbeesett őrjöngését a hatalmának egyik legfontosabb támaszát jelentp hadsereg is egyre nehezebben viseli. A kolumbiai bevándorlási hivatal beszámolt arról, hogy a venezuelai biztonsági erők legalább 13 tagja dezertált szombaton Kolumbiába.

A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása vált a gyújtópontjává a hivatalban lévő államfő és a több mint 50 ország, köztük Kolumbia által is elismert Guaidó közötti hatalmi harcnak.

Venezuela jelenleg súlyos gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól.

Maduro azonban rendszeresen tagadja a humanitárius válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé. A segélyszállítmányokat “provokációnak” tartja, amely valójában csak az “amerikai imperialista támadást” készíti elő.

Guaidó január 23-án kiáltotta ki magát az ország ideiglenes elnökének, és az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.

Close