Mulasztás okozhatta a bejrúti robbanást

Kedd délután valamivel hat óra előtt hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot, Libanon fővárosát. A túlzás nélkül gigantikus detonációról azonnal elterjedő videók nyomán a nyilvánosan hozzáférhető adatokkal dolgozó tényfeltáró oldalakon azonnal megindult a helyszín azonosítása és a robbanás körülményeinek rekonstrukciója, estére már a hatóságok is több fontos információt megosztottak a nyilvánossággal.

Szerda dél körül az alábbiakat lehet tudni a tragédiáról:

Nem bomba robbant

A felekezetileg és politikailag megosztott, a szomszédban zajló szíriai polgárháborúban is érintett Libanonban nem triviális annak a gyors leszögezése, hogy ezúttal baleset történt.

A detonációt eleinte összekötötték azzal a ténnyel, hogy csütörtökön mondanak ítéletet a 2005-ben megölt libanoni kormányfő, Rafik Hariri gyilkosai felett, akik a síita lakosság körében népszerű, az ország déli területeit árnyékállamként kormányzó, parlamenti képviselettel is rendelkező Hezbollah terrorszervezethez tartoznak. Hariri hat autóból álló konvoját egyébként egy tonna TNT-vel megrakott teherautóval repítették a levegőbe.

Egy kikötői raktárépület robbant fel

A robbanás egy kikötői raktárépületben történt, ahol Hasszán Diab miniszterelnök bejelentése szerint 2750 tonna ammónium nitrátot tároltak. Ezt a vegyületet alapvetően műtrágyának használják, de robbanóanyagokat is elő lehet belőle állítani. A bombatámadást nem csak a detonáció mérete zárta ki – szakértők előzetes becslései szerint 240 tonna TNT robbanóerejének megfelelő vegyi anyag repült a levegőbe, hanem az is, hogy a baleset emlékeztettet az amerikai Houston kikötői negyedében, Texas Cityben 1947-ben történt tragédiára. Ennek során a bejrútihoz hasonló mennyiségű (2300 tonna) ammónium-nitrát több száz embert ölt meg, és ötméteres árhullámot indított útjára a Mexikói-öbölben.

A környék lakói először az épületből felcsapó lángokra és füstre figyeltek fel, ezt követően több apró robbanást lehetett észlelni, majd jött a fő detonáció, mely valósággal letarolta Bejrútot.

A több mint 100 halálos áldozat mellett legalább négyezren sebesültek meg,

rengeteg embert akkor, amikor ablakaikból a tüzet figyelték, és a nagy robbanás az arcokba repítette a teraszajtót vagy az ablaküveget.

A fél város romokban hever

A detonáció nem csak az ablakokat vitte ki, a lökéshullám számos épületet súlyosan megrongált a nagyjából egymilliós (mivel Libanonban az utolsó népszámlálás 1932-ben volt, ezért a népességről csak becslésekkel rendelkezünk) városban; a pusztítás mértékét a Guardian videója szemlélteti:

A helyzet még mindig apokaliptikus; helyszíni beszámolók szerint sok helyen még mindig nem sikerült eloltani a tüzeket, továbbra is füst gomolyog a bejrúti kikötő felett, épülettörmelék töltik meg a környékbeli utcákat, mindenütt kiégett gépkocsik láthatók.

A lökéshullám erejét érzékelteti, hogy a bejrúti kikötőtől több mint 200 kilométerre fekvő Ciprus partjain is érezni lehetett, a környező kutatóállomásokon a szeizmográfok pedig a Richter-skála szerinti 3,5-ös erősségű földmozgást mértek.

A magyar nagykövetség is megsérült, de nem tudni magyar áldozatokról

A magyar nagykövetség épülete is megsérült a kedd esti, óriási bejrúti robbanásban. Álmennyezetek szakadtak le, ablakok törtek be, ahogy több munkatárs lakásán is, írta Menczer Tamás államtitkár szerda reggeli Facebook- posztjában, de „a kollégák jól vannak, készek arra, hogy szükség esetén segítsék a magyar állampolgárokat.” A kormány nem tud magyar áldozatról vagy sérültről, Orbán Viktor levélben fejezte ki együttérzését a libanoni kormányfőnek.

Mulasztás történt

Már a hivatalos közlemények előtt lehetett sejteni, hogy egy ilyen robbanást csakis irtózatos emberi mulasztás idézhet elő.

A közösségi médiában felbukkantak olyan képek, melyeket a raktárépület ajtaját közvetlenül a féltonnás ammónium-nitrát-zsákok mellett hegesztő munkásokról lőttek, méghozzá a brigád egyes tagjain látható egészségügyi védőmaszkok alapján valamikor a közelmúltban), de vitatott, hogy a hegesztőpisztolyból kipattanó szikrák közvetlenül fel tudják-e gyújtani a zsákokat.

Copyright © 2015-2021 KELETEN.HU – Impresszum