Közösségi oldalak

Külföld

Lövöldözés volt Prágában, több ember meghalt

Lövöldözés volt Prágában, több ember meghalt

Lövöldözés volt egy prágai egyetemen, több ember meghalt A cseh rendőrség szerint több ember meghalt és tucatnyian megsebesültek egy Prága központjában lévő egyetem közelében történt lövöldözésben. A rendőrség közölte, hogy a fegyverest likvidálták, és az épületet kiürítik.

A jelentések szerint az incidens a Károly Egyetem bölcsészkarán történt, a Jan Palach téren. A hatóságok közölték, hogy az egész teret és több utcát lezártak az egyetem körül − írta meg a BBC.

A Károly Egyetem filozófia karának munkatársainak küldött e-mailben a lövöldözésre figyelmeztették a dolgozókat. Ebben ez állt:

Maradjanak a helyükön, ne menjenek sehova, ha az irodákban vannak, zárják be azokat, és helyezzenek bútorokat az ajtó elé, kapcsolják le a villanyt.

A Károly Egyetem Prága óvárosában található, mintegy 500 méterre a történelmi Károly-hídtól, ahol általában rengeteg turista tartózkodik. A helyszínen több felvétel is készült. A cseh rendőrség hivatalos Twitterén ezt a videót osztották meg:

Egy másik videón hallhatók a lövöldözések a távolból:

Egy harmadik felvételen pedig az látszik, amint az emberek menekülnek a helyszínről:

Menczer Tamás szerint nincs magyar áldozat vagy sérült Mély megdöbbenéssel értesültünk a prágai lövöldözésről; jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy magyar lenne az áldozatok vagy a sérültek között – írta Facebook-oldalán a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön. Menczer Tamás közölte: a magyar nagykövetség kapcsolatban van az egyetemmel és a rendőrséggel. „Együtt érzünk az áldozatok családtagjaival és a sérültekkel, akiknek teljes testi-lelki felépülést kívánunk, imáinkban is velük vagyunk” – fogalmazott az államtitkár. Hozzáfűzte, a fejleményeket folyamatosan figyelik. A prágai Károly Egyetem filozófia intézeténél, a Jan Palach téren többen életüket vesztették és több tucatnyian megsebesültek a csütörtök délutáni lövöldözésben.

A belügyminiszter szerint a történteknek nincs köze a nemzetközi terrorizmushoz A prágai Károly Egyetemen történt, legkevesebb tizenöt ember halálát követelő csütörtöki lövöldözésnek feltehetően nincsen köze a „nemzetközi terrorizmushoz” – közölte Vít Rakusan cseh kormányfőhelyettes és belügyminiszter. „Semmi nem utal arra, hogy a bűncselekmény kapcsolatban állna a nemzetközi terrorizmussal” – jelentette ki a miniszter újságírók előtt. A cseh államfő megdöbbenését fejezte ki a lövöldözés miatt. „Megdöbbentettek az események. Szeretném mély sajnálatomat és őszinte részvétemet kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak” – írta az X mikroblog portálon Petr Pavel, aki csütörtökön fejezi be kétnapos párizsi látogatását. Petr Fiala kormányfő, aki a tragikus esemény miatt megszakította olomouci látogatását, este nyolckor tart sajtótájékoztatót. Martin Vondrácek rendőrfőnök közölte: a lövöldözésben huszonnégyen sebesültek meg, kilencük állapota súlyos. Este fél hatra a bölcsészkar épületét teljesen kiürítették, és minden sebesültet a főváros valamelyik kórházába szállítottak – közölte az egészségügy-minisztérium. A Nova cseh kereskedelmi televízió szerint robbanás történt, és egy lövöldözőt láttak a Prága történelmi belvárosában álló épület tetején. A belügyminiszter a közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte, hogy „egy másik lövöldöző jelenlétét nem erősítették meg”, és felszólította a lakosságot, kövesse a rendőrség utasításait.

Borítókép: Egy rendőr a prágai Károly Egyetem épülete előtt a lövöldözés után 2023. december 21-én. Fotó:  Martin Divisek / MTI / EPA

MTI