Lezuhant Olaszországban egy drótkötélpályás felvonó – többen szörnyethaltak!

Lezuhant az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje vasárnap, a balesetben legfrissebb értesülések szerint legalább tizenketten életüket vesztették – közölték az olasz hatóságok a legfrissebb értesülések szerint az áldozatok száma tizennégy.

Marcella Severino stresai polgármester szerint a fülke a földnek csapódva legurult egy lejtőn és két-háromszor átfordult mielőtt fáknak ütközve megállt volna. Hozzátette, hogy egyes áldozatok a kabin roncsai közé szorultak, míg mások kiestek. A legújabb értesülések szerint tizenöt ember utazott a kabinban, két gyermeket súlyos sérülésekkel a torinói kórházba szállítottak, egyikük azonban később belehalt sebeibe. Egy ötéves gyerek továbbra is életveszélyes állapotban van.

A mentőegységek szerint a halálos áldozatok között van egy négytagú izraeli család és egy iráni állampolgár is.

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétét fejezte ki a tragikus szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak. Twitter-oldalán azt írta, hogy felvette a kapcsolatot a mentőegységekkel. Az olasz kormány egy vizsgálóbizottság létrehozását jelentette be a baleset okainak feltárására.

A hatóságok lezárták a mintegy 1420 méter magas Mottarone-hegyre vezető utakat a mentési munkálatok megkönnyítése érdekében, amelynek során helikoptereket is bevetettek.

A kabin egy erdős részre zuhant, a meredek terepviszonyok akadályozták a mentést.

A koronavírus-járvány nyomán bevezetett karanténintézkedések miatt a függővasutat április 24-én helyezték ismét üzembe. A drótkötélpályás felvonó 20 percenként közlekedik Stresa és a Mottarone-hegy között. A kellemes időjárás miatt számos turista jutott fel vasárnap ilyen módon a hegyen kialakított kilátóra, hogy megcsodálhassák az Alpok déli lábainál található Lago Maggiore tavat.

Olaszországban ráadásul 14 hónap szünet után a mostani hétvégén újranyitották a sípályákat.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint az 1970-ben átadott drótkötélpályát 2014-ben zárták be karbantartásra, és csak 2016-ban nyitották újra. Az utolsó jelentősebb probléma 2001-ben volt, amikor elakadt egy kabin és 40 turistát kellett a magasból kimenteni.

MTI

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!