Indul a Deutsche Welle magyar nyelvű adása?

A Deutsche Welle elnevezésű, több nyelven külföldre sugárzó német közszolgálati adó, újra akarja indítani magyar nyelvű adását

– írta a Südeutsche Zeitung.

Cathrin Kahlweit, a vezető német liberális lap tudósítója rámutatott, hogy a magyar kormány igen nagy figyelemmel kíséri a külföldi sajtót, és nyomon követi az ott megjelenő bíráló cikkeket. Idézte Kovács Zoltán szóvivő és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter reagálásait egyes, Németországban napvilágot látott cikkekre és tévéműsorokra. Kovács és Gulyás szerint a német sajtó mocskolódó kampányt folytat Magyarország ellen.

Sokszor azonban a magyar nagykövetek követelték egyes orgánumoktól, hogy „a helyzet félreértelmezése miatt kérjenek bocsánatot” Budapesttől. Most a Deutsche Welle fokozatosan magyar nyelvű szolgálatot akar kiépíteni. Peter Limbourg, az adó intendánsa a lapnak elmondta: először a közösségi oldalakon jelenik majd meg a Deutsche Welle, március végétől pedig csatornát nyit a YouTube-on, ahol főként Európáról, de Magyarországról is tudósít majd.

Videóival és híreivel egyebek mellett ahhoz kíván hozzájárulni, hogy Magyarországon Európáról reálisabb kép váljon láthatóvá. A motivációk között említette Limbourg azt is, hogy az adó természetesen hozzá akar járulni a sajtó sokszínűségéhez egy olyan országban, ahol nyomás nehezedik a sajtószabadságra. Mint mondta, az ATV, a HVG, vagy a Telex szerepel a tervezett partnerek között, de a frekvenciaengedélyét éppen elvesztő Klubrádió internet-platformja is számításba jön.

A terv felháborodást váltott ki Budapesten

A kormány angol nyelvű honlapján már „Kultúrháború” címmel az olvasható: az adópénzekből finanszírozott Deutsche Welle magyar programjának indítása azt mutatja, hogy vége az álszentségnek, és láthatóvá válik az igazság. A német médiaelit azt hiszi, hogy a magyarok és a lengyelek buták. Kovács Zoltán szerint az új formátum „nem az európai kortörténetről szóló programokat tartalmaz, nem visszapillantásokat a gyarmati időkre, vagy elemezéseket az olyan lázítókról, mint Marx és Engels” hanem – amint Kovács gúnyosan idézte az adó intendánsát – „igaz történeteket akar elmondani”.

Kovács számára világos, hogy ez mit jelent. „Előkészületet a 2022-ben esedékes magyarországi parlamenti választásra, amelynek célja a beavatkozás, és nem a tájékoztatás”. Limbourg intendáns ehhez mindössze annyit mondott, „Nem a kormányszóvivő véleményéhez igazodunk a műsoraink alakításában. Talán helyes lenne előbb megvárni, hogy mi lesz a műsorainkban”.


Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!