Közösségi oldalak

Külföld

Igazi bábelnök Biden! – Máris háborúzik és oroszországnak is „nekiment”

Légicsapást hajtott végre csütörtökön az Egyesült Államok Szíriában egy Irán-barát milícia egyik objektumára – közölték amerikai illetékesek a Reuters hírügynökséggel.

A hírügynökség szerint ez a múlt héten Irakban amerikai célpontok ellen végrehajtott rakétatámadás miatti válaszcsapás volt.

A Reuters forrásai tudatták, hogy a támadást Joe Biden amerikai elnök hagyta jóvá. A védelmi minisztérium egyelőre hivatalosan nem erősítette meg az értesülést.

A brit székhelyű, Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) péntek hajnalban arról számolt be, hogy az iraki határ közelében végrehajtott csapásban három, lőszert szállító teherautó semmisült meg, és legkevesebb 17 ember meghalt. Mindannyian a Hasd as-Saabi tagjai voltak, amely egy Iránnal szövetséges, iraki félkatonai szervezet.

Február 15-én az észak-iraki Erbílben található amerikai bázist érte rakétatámadás, amelyben egy nem amerikai szerződéses biztonsági ember meghalt, több amerikai pedig megsérült. Pár nappal később Bagdad közelében is rakétatámadás ért egy bázist, ahol amerikaiak is állomásoznak.

Máris megondták neki, hogy Oroszország nem bráti ország

Az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni Oroszországot a nemzetközi jogilag még Ukrajnához tartozó Krím félsziget hét évvel ezelőtti annektálása miatt – szögezte le csütörtöki közleményében a washingtoni Fehér Ház.

„Az Egyesült Államok nem ismeri el és soha nem is fogja elismerni a félsziget Oroszország általi bekebelezését, kiállunk Ukrajna mellett Oroszország agresszív cselekményeivel szemben. Tovább fogunk dolgozni azért, hogy felelősségre vonjuk Oroszországot ukrajnai jogsértései és agressziója miatt”

– emelte ki Joe Biden elnök. Az új washingtoni kormány felülvizsgálatot indított az Oroszországra, Kínára és más területekre vonatkozó amerikai politikát illetően.

Joe Biden a beiktatását követően, január végén telefon beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, szóba került egyebek mellett az ukrán válság, az amerikai választásba való állítólagos orosz beavatkozás, az Egyesült Államok elleni, tavalyi nagyszabású kibertámadás, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése is.

A Fehér Ház néhány nappal ezelőtt leszögezte, hogy válaszintézkedések várhatók az úgynevezett SolarWinds-hackertámadással kapcsolatban. Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el.

MTI