Közösségi oldalak

Hírek

Erős földrengés volt vasárnap hajnalban Horvátországban

Erős, a Richter-skála szerint 5,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg vasárnap hajnalban, fél hét előtt néhány perccel a horvát fővárost, 

derül ki a világ földrengéseit online monitorozó emsc-csem.org oldalról. A honlap szerint a rengés epicentruma a hétszázezres horvát nagyvárostól hét kilométerre északra volt, tíz kilométeres mélységben.

A jutarnjilist.hr cikke szerint Zágráb “nagyjából tíz másodpercig rázkódott”. A lap azt írja, hogy az emberek “pánikba estek az utcákon”, és hogy máris érkeznek hírek károkról nemcsak Zágrábból, hanem a város környékéről is.

A laphoz eljutott olvasói fotókon az látszik, hogy a horvát fővárosban jelentős károkat okozott a rengés. Egyes házak súlyosan megrongálódtak, az utcákon helyenként vastagon álló törmelék látható a fotókon, még a város egyik szimbólumának számító katedrális, a Mária Mennybemenetele Székesegyház épülete is megsérült. Vannak képek, amiken az látszik, hogy hatalmas faldarabok szakadtak le, egyes helyeken parkoló autókat lapítottak össze. Személyi sérülésekről viszont egyelőre nincs hír.

Magyarországi beszámolók szerint, többek között Szombathelyen, Keszthelyen, Pakson, Kaposváron is érezni lehetett a rengés hatását. Lentiben és Grazban is arra ébredtek az emberek, hogy mozog alattuk az ágy.

Az 5,3-as rengés közepesen ritka, évente nagyjából 800-at regisztrálnak 5-6 magnitúdójú földrengésből (4-5 közöttiből évente átlagosan több mint hatezer van, 6-7 közöttiből csak nagyjából száz). Az ilyen rengéseknél a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek

– írja a Wikipedia.

YouTube csatorna

Médiapartnerek
Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!