Donald Trump és Kim Dzsongun ismét találkozott

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető vasárnap találkozik egymással a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben (DMZ) található Panmindzson falujában – jelentette be Mun Dzsein dél-koreai elnök Szöulban újságíróknak.

Az MTI közlése szerint az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai csúcstalálkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel, a hírügynökségek szerint a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok mellett érintették az észak-koreai nukleáris leszerelés kérdését is.

A Fehér Ház közleménye szerint a panmindzsoni találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki Twitter-bejegyzésében azt is közölte, hogy már rég szerette volna felkeresni demilitarizált övezetet. A tervezett találkozóval kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással, mindazonáltal azt is hozzátette, hogy “egy kézfogás nagyon sokat jelenthet”.

Mun Dzsein – aki elkíséri Trumpot az övezetbe – a tervezett találkozót történelmi eseménynek nevezte, és hozzátette, reméli, hogy Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, amelyik békét teremtett a két Korea között.

Trumppal közös sajtótájékoztatóján Mun azt is leszögezte, hogy ő és Kim Dzsongun később fognak tárgyalni egymással: “a vasárnapi találkozó központjában Washington és Phenjan közti áll” – magyarázta.

Ugyanekkor Trump azt is hozzáfűzte, hogy a maga részéről “nem sieti el” Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra is, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsongunnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

A Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott és kezet fogott egymással vasárnap Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető, ezt követően Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lépett.

“Nagy nap ez a világ számára. Azt jelenti, hogy véget vetünk a múltbeli ellenségeskedésnek, és megpróbálunk új jövőt teremteni”

– jelentette ki Trump a helyszínen újságíróknak. Arra a kérdésre, meghívja-e Kim Dzsongunt a Fehér Házba, azt felelte:

“Akár azonnal”.

Az észak-koreai vezető újságíróknak reményét fejezte ki, hogy Trump átlépése észak-koreai területre – amelyet bátor lépésnek nevezett – javítani fogja a két ország kapcsolatát:

“Magunk mögött hagyjuk a múltat és a jövőt építjük”.

Hozzátette azt is, megtiszteltetésnek venné, ha Trump ellátogatna Phenjanba.

Maga Trump a “történelmi sétán” nagyszerű barátságnak nevezte a közte és Kim Dzsongun között lévő kapcsolatot.

A két vezető a kézfogás után az övezet dél-koreai oldalán zárt ajtók mögött is megbeszélést folytatott egymással.

Trump szombat este érkezett Dél-Koreába, a G20-országcsoport oszakai találkozója után, ahol megbeszéléseket folytatott Mun Dzsein dél-koreai államfővel.

Az amerikai elnök a hónap folyamán korábban már bejelentette, hogy levelet kapott Kim Dzsonguntól, aminek a tartalmát “csodálatosnak” és “meleg hangúnak” nevezte, bár a részleteiről nem számolt be. Ugyanekkor kifejtette: arra számít, “valami pozitív” dolog történik majd Washington és Phenjan viszonyában. A két ország kapcsolatát “nagyszerűnek” minősítette.

Trump a zárt ajtók mögött folytatott csaknem egy órás találkozó után újságíróknak hozzátette, reméli, hogy a felek átfogó megoldásra jutnak a nukleáris fegyverek kérdésében.

“Nem az számít, mennyi idő alatt csináljuk, csak az, hogy jól csináljuk”

– szögezte le az amerikai elnök, aki szerint Washington és Phenjan újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat.

MTI

Close