Közösségi oldalak

Külföld

Az EU pénzügyi támogatást hagyott jóvá Moldova fegyveres erőinek segítésére

Az Európai Unió Tanácsa 40 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) finanszírozást hagyott jóvá Moldova számára, amellyel a fegyveres erők képességeinek fokozását segíthetik a kelet-európai országban.

A témáról csütörtökön kiadott brüsszeli közlemény szerint az Európai Békekeretnek nevezett uniós program részeként jóváhagyott támogatás meg fogja erősíteni a moldovai fegyveres erők logisztikai, mobilitási, irányítási, kibervédelmi, pilóta nélküli légi felderítő és taktikai kommunikációs egységeinek kapacitásait. Megfelelő, nem halálos felszereléseket, hadikészleteket és szolgáltatásokat, valamint kiképzést biztosít a moldovai fegyveres erők számára – írták.

Közölték továbbá, hogy a csütörtökön jóváhagyott támogatás kiegészíti a decemberben elfogadott 7 millió eurós, katonai célú finanszírozásról szóló támogatást, amely a moldovai katonaorvosi szolgálat és a moldovai fegyveres erők mérnöki zászlóaljának kapacitásait erősíti meg. A finanszírozás hozzájárul a katonai egységek kapacitásának kiépítéséhez, hogy válságok vagy vészhelyzetek esetén a polgári lakosság számára is nyújthassák szolgáltatásaikat. A támogatásból orvosi felszereléseket, valamint a mérnöki zászlóalj robbanóanyag-megsemmisítő berendezéseinek biztosítását is finanszírozzák – közölték.

A támogatások bizonyítják, hogy az Európai Unió elkötelezett Moldova katonai kapacitásainak megerősítése mellett, nemzetbiztonságának, stabilitásának és ellenálló képességének fokozása céljából – tették hozzá.

MTI