2021.04.14 03:29

A békés tüntetők lelövéséről beszélt a belarusz védelmi miniszter

Viktor Hrenyin – Fotó: Andrei Stasevich / Getty Images Hungary

Akár a békés tüntetők halála árán is bevethetők a fegyverek – győzködte a hadsereg vezetését a belarusz védelmi miniszter egy zárt ülés leirata szerint. A szöveget publikáló belarusz Nasa Niva portál szerint a szövegről hangfelvétel is készült.

Gyárlátogatáson beszélt a belarusz elnök a tiltakozásokról. Közben a Litvániába kényszerített ellenjelölt a békés tüntetés folytatásáról beszélt.

Viktor Hrenyin szavairól ez a felvétel egyelőre nem került nyilávnosságra – keménysége viszont egyenes arányban áll azzal, ahogyan az országot 26 éve vezető, hatalmát augusztus 9-én, gyaníthatóan elcsalt választáson megújító Alekszandr Lukasenko egyre magabiztosabban beszél az ország posztszovjet történetének legnagyobb tiltakozási hullámának közelgő felszámolásáról.


A védelmi miiszter egy órás beszédének első fele a tüntetésekről szóló elnöki álláspont összefoglalásáról szólt: eszerint

  • Lukasenko tényleg nyert, csak a vesztesek nem akartak ebbe belenyugodni;
  • az ellenzék ki akarja léptetni Belaruszt az Oroszországgal közös szervezetekből;
  • teljesen át akarnak térni a belarusz nyelvre;
  • a pravoszláv egyházat el akarják szakítani a moszkvai patriarchátustól.

Utána rátért arra, hogy a hadseregnek teljesíteni kell a parancsokat. Ha kell, a fegyverhasználatot is:

Nagyon nem vágyunk erre, de ez a mi kötelességünk – a hadseregé. Lehet, hogy vannak, akik épp ezt akarják, hogy utána a saját népünk elleni genocídiummal vádoljanak, hiszen amikor előkerülnek a fegyverek, békés emberek halnak meg. Bizony, ez így van, igen, lehet, hogy polgárháború felé haladunk, az emberi élet értéke naprül napra kevesebb lesz. Nem zárható ki a katonai konfliktus sem, ennek ma már reális esélye van.

– mondta Hrenyin, aki az ellenzéki elnökjelölt Szvetlana Tyihanovszkajáról is szólt

Többek között Tyihanovszkaja azt mondja, hogy ne teljesítsük a bűnös parancsokat. Ez a nő árulásra kér minket, a törvény megsértésére azzal, hogy ne teljesítsük a parancsot. Bűnös az a parancs vagy nem bűnös… – mi katonák vagyunk.

– győzködte a védelmi miniszter a vezérkart, megjegezve, hogy amíg a hadsereg nem áll át a tüntetők oldalára, addig lehetetlen „bedönteni az országot.”

Index