Közösségi oldalak

Hírek

Visszatér a tél! – Sarkvidéki hideg tör be az országba!

Az átlagosnál melegebb idő már a végét járja, hiszen minden bizonnyal a hét második felében talán az év eddigi legmarkánsabb időjárás-változását tapasztalhatjuk meg – írja a metkep.hu.

Hétfő délelőtt még többfelé, délután inkább a déli tájakon alakul ki csapadék: a kezdeti esőt nyugaton, északnyugaton havas eső, hózápor váltja fel. Az ÉNy-i szél egyre inkább megerősödik. ÉNy-on 3, K-en még 11 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.

Kedden délnyugat felől újabb csapadéktömb érkezik, mely hazánk északi felén havas esőt, havazást, déli tájain esőt okoz. 0-7 fok várható. Az ÉNy-i szél sokfelé lesz élénk.

Szerdán ér el minket a változást elősegítő ciklon. Ennek eleinte az előoldalán leszünk, így az északi megyéket leszámítva megenyhül az idő, és délen ismét 8-10 fok lesz. Északra azonban nem tud feljutni a meleg, ott fagypont körül alakul majd a hőmérséklet. Már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű. Megmaradó hó azonban csak északnyugaton lehet.

Csütörtök hajnalban a telet szeretők kezdhetnek izgulni, mivel hidegfront érkezik. Ekkor viharos, általában az óránként 60-80 kilométert, a Bakonyban, a budai hegyekben, a Pilisben, az Alpokalján és a Börzsönyben, valamint

A balatonnál esetleg a 100-110 kilométer per órát is elérhetik a legerősebb széllökések.

A széllel sarkvidéki hideg tör be, ami órákon belül néhol közel húszfokos lehűlést okoz. Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalánál is fagyhat. Estére országszerte mínusz öt fok köré, alá, északon akár mínusz tíz fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez annak fényében kifejezetten extrém, hogy hajnalban a Dunától keletre 7–12 fokot mérhetünk.

Péntek reggelre ezeken a részeken is mínusz 7, mínusz 10 fokig hűlhet a levegő, miközben erős, viharos szél fújhat.