Védettséget igazoló okmányt vezet be a kormány

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszer a Kormányinfón elmondta, mikről döntöttek a szerdai kormányülésen.


A kormány döntött arról, hogy védettséget igazoló okmányt fog az állam bevezetni.

Az kaphatja meg:

  • aki megkapta a második oltást, ebben az esetben érvényességi időt nem tartalmaz, csak az oltottság időpontját,
  • aki felgyógyult a koronavírus-betegségből,
  • akinek volt pozitív PCR-tesztje, majd a teszt után lesz negatív tesztje,
  • akinek pozitív tesztje volt, és karanténba került, 10 napra rá lehet igazolása,
  • de olyan papír is elég hozzá, ami az antitest megjelenését igazolja annál, aki tünetmentesen esett át a koronavíruson, ez 4 hónapig érvényes.

Arról még nincs döntés, hogy milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

Megállapították, hogy a november 11. óta változatlan szabályok mellett zajló védekezéssel a második hullámot sikerült megfékezni, de az adatok nem mutatnak csökkenést, és több országban a harmadik hullám jön. Magyarországon is megjelent a brit variáns, ami gyorsabban is terjed, ezért növekedhet a fertőzöttek száma. Szerdáig 294 624 embert oltottak be, több mint 117 ezren már a második oltást is megkapták.

Az egészségügyi dolgozók közel 80 százaléka beoltatta magát.

A múlt héten elkezdték a legidősebb regisztráltak oltását kórházakban, oltópontokon, háziorvosoknál. 2964 háziorvos kapott kb. 30 ezer idős embernek elegendő Pfizer vakcinát. A 4 kijelölt budapesti oltópontokon az orosz vakcinával kezdik oltani a 75 év alatti, nem krónikus beteg időseket. A háziorvosoknál AstraZenecával oltják a 60 év alatti krónikus betegeket. A jövő héten várhatóan folytathatják a legidősebbek és 60 év alatti krónikus betegek oltását is.

Gulyás elmondta, hogy az EU-s oltásbeszerzés egyelőre viszonylag lassan zajlik. Magyarország 9 730 000 adagot kötött le, ha csak az EU-s beszerzés itt lenne, majdnem 5 millió embert tudnának beoltani. Februárban 200 ezer Szputnyik V-t várunk, összesen 2 millió adagot. A jövő héten 500 ezer kínai Sinofarm vakcina fog érkezni, amivel a világon már több mint 30 millió embert oltottak be.

A legfontosabb a munkahelyek megőrzése, mondta Gulyás a gazdaságról. Azt mondta, 2020 decemberében többen dolgoztak, mint 2019 decemberében: 4,5 millióan voltak, a munkanélküliség az EU-ban itt a harmadik legalacsonyabb.

A lakásépítési áfa 5 százalékra csökken. 6 millió forintos kedvezményes hitel lesz, amiből 3 millió vissza nem térítendő támogatás.Gulyás azt állítja, a konzervatív kormány válságkezelése abban is különbözik a baloldalétól, hogy a válság idején nem elveszik, hanem visszaadják a 13. havi nyugdíjat.

Elismételte, hogy a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.

8-10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégiát fogadtak el, a nemzeti hozzájárulás minden korábbinál lényegesen jelentősebb lesz – mondta Gulyás Gergely.

Az ATV megkérdezte, az orosz Szputnyik V-vel miért Budapesten oltanak, és miért nem várják meg az EU-s engedélyezést. Gulyás elmondta, hogy a magyar hatóságok kiadták az engedélyt, ezt az EU sem vitatja el a tagállamoktól. Amíg naponta több tucat ember hal meg, addig jobb minél előbb ellenőrzött oltóanyaggal oltani – mondta.

Azt is megkérdezték, hogy mikortól lehet választani, mivel oltanak. Gulyás azt mondta, kevés oltóanyag van, egyelőre csak azzal lehet oltani, ami rendelkezésre áll, és mivel a legtöbb esetben egyetlen oltóanyag van, azt lehet kérni vagy nem kérni. Szijjártó Péter szerint kb. 5700 forint az egy személy beoltására elég orosz vakcina. Gulyás elmondta, hogy a kínai vakcina lényegesen drágább, 10 ezer forint körül van. (Kínai vakcinából 5 milliót vettünk.)


Az RTL Híradó megkérdezte, hogyan reagálnak a Klubrádió miatti párizsi kifogásra. Gulyás felsorolta, mi minden miatt aggódunk, ami Franciaországban történik, majd azt mondta, hogy a kormánynak az ügyhöz semmi köze nincsen, bírósági döntés született.

Gulyást kérdezték, mi a helyzet a készülő műanyagtörvénnyel, amire azt mondta, ez fontos témakör, de sok részéről később születhet döntés.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy miután a 60 évnél idősebbek oltása befejeződött, azután jönnek a kormánytagok is (akik nem voltak eleve 60 fölött).

A Magyar Fórum az egyik kérdésében az ellenzékről kérdezett alá, Gulyás erre egy ponton azt mondta, hogy a kormány nem akar hidegháborút az ellenzékkel. A Trump elleni második impeachmentről is kérdezték, Gulyás azt mondta, a magyar kormány nem kommentálná az amerikai belpolitikai fejleményeket.

Az Infostart megkérdezte, hogy ha az oltást felvevők aránya nem éri el azt a mennyiséget, ami a nyitáshoz szükséges, akkor mit tervez a kormány. Gulyás azt mondta, onnantól, hogy a kormány szerzett elég oltóanyagot, mindenkinek a saját felelőssége, hogy él-e vele. A kormány nem tart a nyitástól, ha elég oltóanyag áll rendelkezésre. Arról még nincs szó, lesz-e területalapú szabályozás az átoltottság függvényében, illetve mi lesz a külföldi utazásokkal kapcsolatban.

Kérdezték Gulyást a Facebook elleni, törvény általi fellépésről is. Gulyás azt mondta, jó irányba haladnak a folyamatok, a Facebook több mint 3 milliárd forintot fizetett be 2017-2018-ra vonatkozóan reklámadóként.

A kormány tervezi, hogy ha nagyobb mennyiségű vakcina lesz, akkor a legtöbb oltópont kórházakban, szakrendelőkben lesz.

Gulyás azt mondta, az optimista forgatókönyv szerint, ha megérkezik minden oltás, amit már letárgyaltak, akkor március végéig több mint 2 millió embert tudnak beoltani.

Kérdezték Gulyást arról is, mi a véleménye Müller Cecília leveléről, amit Hadházy Ákosnak küldött. Gulyás szerint aki nem rosszindulatúan olvassa a levelet, Müller éppen arra utasította a munkatársait, hogy rendes indoklást adjanak, ha nem tudnak azonnal válaszolni.

MTI nyomán

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!