Közösségi oldalak

Hírek

Vádemelés egy örménykúti halálos munkahelyi baleset ügyében

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség egy 50 éves büntetlen előéletű szarvasi férfi ellen, aki egy építési-kivitelezési munka során sértette meg a munkavédelmi szabályokat és ezért a bekövetkező munkahelyi balesetben egyik társa az életét vesztette.

Az ács-tetőfedő egyéni vállalkozóként dolgozó terhelt 2021 februárjában alvállalkozói szerződést kötött egy céggel egy Örménykút külterületén található telephelyen építendő gabonatároló bádogozási munkáinak elvégzésére. A szerződés tartalmazta, hogy a terhelt a munkáját a mindenkor érvényes, ide vonatkozó munkaügyi, munkavédelmi, építésrendészeti előírások szerint szervezi és végzi, egyben tudomásul veszi és felelőssége tudatában kijelenti, hogy a szerződés teljesítése érdekében önmaga, illetve saját dolgozói részére szolgáló munkavédelmi és egyéb biztonságtechnikai felszereléseket, önállóan, saját kockázatára biztosítja. A férfi 2021. május elején a tetőfedési munkálatok elvégzéséhez segítségül hívott egy szobafestőként dolgozó férfit, aki ebbe beleegyezett és jelezte, hogy egy nála segédmunkásként napi bejelentéssel alkalmazásban álló békésszentandrásiférfival – a későbbi sértettel – együtt fog dolgozni.

2021. május 10-én öt személy végezte a tetőfedési munkálatokat, köztük a terhelt, a szobafestő és annak segédmunkása; a gabonatároló trapézlemezekkel történő fedését végezték. A tetőn munkát végző öt személy az épület tetőszerkezetének fém elemein közlekedett, majd a felhelyezést, illesztést, csavarozást követően a trapézlemezeken. A trapézlemezek felhelyezése az elemek átfedéses illesztése miatt lentről felfelé haladt. A munkavégzéskor az ahhoz szükséges védőfelszereléseket (munkavédelmi sisakot és biztonsági hevedert) egyikük sem viselt, és megfelelő munkavédelmi oktatásban sem részesültek, illetőleg az alacsony hajlásszögű tetőn nem építettek ki a személyek és tárgyak magasból való leesésének megakadályozására szolgáló kollektív védelmet sem.

10 óra előtt nem sokkal a hirtelen megerősödött szél egy még rögzítetlen trapézlemez alá kapott, melynek következtében a lemez átfordult a tető széle felé, és eközben lesodorta az ott kb. 8 méter magasságban dolgozó, a tetőfedéshez szükséges ismeretekkel és jártassággal nem rendelkező sértettet, aki a tetőről a zúzott kővel fedett talajra zuhant. A baleset következtében a 37 éves sértett olyan súlyos fejsérüléseket és gerinctörést szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően, az esti órákban elhalálozott.

A munkavégzést irányító és abban ténylegesen résztvevő terhelt – könnyelműen bízva a baleset elmaradásában – megszegte a munkavédelemről szóló törvény, illetőleg a vonatkozó rendeletek rendelkezéseit, a foglakozási szabályok többszörös megszegése és a bekövetkezett baleset között pedig ok-okozati összefüggés állapítható meg.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy amennyiben a terhelt a cselekmény elkövetését elismeri, bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróság próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje és kötelezze őt a nyomozás során felmerült, közel 280.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Szarvasi Járásbíróság előtt folytatódik – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.


Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban

Harry Kane: az Európa-bajnoki cím az egyik legfontosabb trófea

Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint felfelé ívelő tendenciát mutat az angol válogatott teljesítménye, Harry Kane

Alvaro Morata: az Eb megnyerésére kell koncentrálni

Alvaro Morata, a spanyol labdarúgó-válogatott csatára azt mondta, neki és csapattársainak is elsősorban az Európa-bajnokság

A Fradi öregfiúkkal ünnepeltek Dévaványán

A Fradi öregfiúkkal együtt ünnepelték szombat délután Dévaványa várossá nyilvánítása évfordulóját. A két zöld-fehér alakulat

YouTube csatorna