Közösségi oldalak

Hírek

Vádat emelt a Békés Megyei Főügyészség egy 16 milliárd forintos csalási ügyben

A Békés Megyei Főügyészség költségvetési csalás és pénzmosás miatt emelt vádat 8 személlyel szemben, akik bűnszervezetet alkotva közel 16,5 milliárd forintot szereztek meg az állami költségvetésből, majd abból több mint 11 milliárd forintot mostak tisztára saját céljaik érdekében.

A vádirat szerint a bűnszervezet két vezetője 2014 és 2022 között, az egyik magyarországi egyház szociális ellátórendszere keretében létrehozott intézményfenntartói hálózat felhasználásával, hat társuk közreműködésével, a magyar állam által szociális célra biztosított normatív és egyházi kiegészítő támogatások jogosulatlan igénylésével, illetve a jóváhagyott céloktól eltérő felhasználásával 16,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

A vádlottak annak érdekében, hogy a költségvetésből folyósított pénzhez hozzájussanak, az általuk létrehozott szervezeti háló keretében egyrészt nagy tömegeket ellátó népkonyha működtetésének a látszatát keltették, másrészt a szociális gondoskodásra kapott egyházi kiegészítő támogatást ettől eltérő célra, színlelt hitéleti tevékenységre fordították, majd a támogatási rendnek megfelelő felhasználását valótlan tartalmú okiratokkal igazolták le az ellenőrzések során.

Annak érdekében, hogy az így megszerzett költségvetési csalásból származó pénzt a saját céljaikra fordíthassák, a bűnszervezet vezetői és az irányításuk alatt álló társaik különböző pénzügyi műveleteket hajtottak végre több mint 11 milliárd forint értékben, külföldi bankszámlák és gazdasági társaságok igénybevételével lebonyolított leplezési célú utalásokkal, részben nagy összegű készpénz-felvételekkel. A bűnszervezet mindkét vezetője közel 2,5 milliárd forinttal gazdagodott közvetlenül, amelyből egyikőjük több mint 600 millió forintot, társa közel 1 milliárd forintot juttatott hozzátartozói részére is bankszámlapénz, ingatlanok, nagy értékű ingóságok formájában.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Békés Megyei Főosztálya és a Békés Megyei Főügyészség megfeszített és összehangolt munkájának eredményeképpen a nyomozás során 14 milliárd forintot meghaladó értékben sikerült ingatlanokat, bankszámlapénzt és ingóságokat biztosítani az államot ért vagyoni hátrány csökkentése érdekében.

Az ügyben a Békés Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, minősített költségvetési csalás és pénzmosás miatt emelt vádat az elkövetőkkel szemben. Vádiratában beismerés esetére is valamennyi vádlottal szemben fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és a bűncselekménnyel érintett vagyon elvonására tett indítványt – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.