Közösségi oldalak

Hírek

Tűzvizsgálók és a rendőrségi helyszínelők tartottak közös gyakorlatot

Tűzvizsgálók és a rendőrségi helyszínelők tartottak közös gyakorlatot

Tűz volt egy gyomaendrődi tanyán, egy ember meghalt. Szerencsére mindez csak a tűzvizsgálók és a rendőrségi helyszínelők közös gyakorlatának forgatókönyve, valójában nem történt tragédia, senki nem volt veszélyben.

Ha tűz van, első az élet és az értékek mentése, utána hatósági vizsgálat következik. Ki kell deríteni, hogy mi, vagy ki okozta a tüzet. Ez sokszor nem egyszerű feladat, aprólékos munkát, elméleti tudást és időt igényel a helyszínek átvizsgálása, főként akkor, ha nagy területen pusztítottak a lángok. Hagyomány, hogy Békés megyében a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai közösen készülnek a feladatokra, gyakorlatokat tartanak, hogy élesben a legjobb szakmai teljesítményt nyújtsák.


Idén május 14-én és 15-én Gyomaendrődön rendeztek be egy helyszínt. Alapos felkészülés és biztonsági intézkedések után felgyújtottak egy tanyát, majd a tüzet eloltották és megkezdődött a mindenre kiterjedő vizsgálat, szemle. A tanyaépületben egy holttest is volt. Háromtagú bizottságok alakultak bizottságvezetővel, bűnügyi technikussal és tűzvizsgálóval. Mindent úgy csináltak, ahogyan éles helyzetben. Keresték a tűz keletkezésének helyét, vizsgálták, hogy milyen irányba terjedtek tovább a lángok, és arra a kérdésre is próbáltak választ találni, hogy valamilyen égésgyorsító anyag táplálta-e a tüzet. Négylábú segítsége is volt a szakembereknek, hiszen ilyen anyagok keresésére van kiképzett kutya. Kiemelt feladat volt a testnek és környezetének a vizsgálata, annak megállapítása, hogy az elhunytnak lehetett-e szerepe a tűz keletkezésében. Ennek tisztázásához a helyszín vizsgálata mellett információkat is kellett gyűjteni, tanúkat keresni, meghallgatni.

Ha mindez a valóságban történik, akkor mindannak, amit megállapítanak, jogkövetkezményei lehetnek. Az eljárások során kiemelt jelentősége van ugyanis annak, hogy volt-e emberi közreműködés, terhelhet-e bárkit büntetőjogi felelősség azért, hogy tűz keletkezett. A nyomokat rögzíteni kell, a bizonyítékokat meg kell találni és szakszerűen kell tárolni. A gyakorlat nagyon színvonalasra sikerült, a szemlebizottságok kitűnő teljesítményt nyújtottak, jó megállapításokat tettek.