Közösségi oldalak

Hírek

Titkosszolgálati eszközökre költi az emberek adóforintjait az MTVA?

Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba

Az amerikai hadseregben is legújabb technológiának számító eszközt használt a köztévé Magyar Péter legutóbbi tüntetésen. Kérdés, hogy kinek közvetítettek ugyanis adásba egyetlen perc sem került be élőben a demonstrációról.

A legkorszerűbb, az amerikai hadsereg által is használt kommunikációs eszközökkel közvetít az állami média csak azt nem lehet tudni, hogy pontosan kinek. A felvételeket ugyanis a köztévé adásában nem lehet látni – írja a Magyar Hang, amelynek tudósítója Magyar Péter tüntetésén a helyszínről szemlélte a technika működését.

A Kossuth-téri tüntetésnek sajtópódiumán a média által használatos feliratok nélkül, „civilbe öltözött” három közmédiás ácsorgott a kamerájával, akiktől néhány tucat méterre pedig további hárman rakták össze az amerikai hadsereg által is használt technikát. Egyikük sem viselt MTVA-s pólót, de még a műszaki eszközöket tartalmazó bőröndökön sem volt semmilyen arra utaló jelzés, hogy melyik médiumhoz tartoznak.

Olyan felszerelés volt náluk, amellyel élőben lehet helyszíni közvetítést sugározni. A legkorszerűbb technikát kiszúrva így fogalmaz a lap. „Egy fémbotra szerelt fekete dobozt vitt oda a sajtópódiumon várakozó MTVA-s kollégáinak egy szintén civil ruhás technikus. Az eszközből két antenna állt ki V alakban – a botra minden kétséget kizáróan az amerikai hadsereg által is használt méregdrága Silvus rádióadó volt erősítve”. Egy ilyen pár (adó és vevő) ötvenezer dollárnál is többe kerül –, nem véletlen, hogy ma ez a világon az egyik legmegbízhatóbb, külső körülményektől független adatátviteli technológia. Annyira új (és drága), hogy még a hadseregben sem jut mindegyik egységnek.

A technikus a bőröndből később további Silvus rádiókat pakolt ki – könnyen lehet, hogy szintén civilnek látszó operatőrök logózatlan kamerával jártak a tömegben, filmezve az embereket, hogy aztán az élő videójelet a Starlink segítségével közvetítsék valahova. A Magyar Hang megbízható forrásuktól úgy tudja, ezeket az eszközöket nem most szombaton használta először az MTVA.

Vajon miért van ezekre szüksége az ellenzéki demonstrációkon, ha amúgy egyetlen percet sem közvetít a tüntetésből? – teszi föl a kérdést a lap. Ha a csatorna nézőivel nem, akkor kivel osztják meg a székházba beérkező jelet, vagy esetleg a székházban kik nézik és mi célból a helyszínen dolgozó kamerák élőképeit.

A Magyar Hang megkérdezte az az MTVA sajtóosztályát, hogy a közpénzből fenntartott M1 hírcsatorna hány perc élő adást sugárzott az eseményről? Az MTVA más, videós csatornáin (hagyományos és online egyaránt) összesen hány perces élő műsort sugárzott az eseményről?

A kérdésekre az állami média érdemben egyelőre nem válaszolt.

Forrás: Magyar Hang

RSS Sportklub hírei

YouTube csatorna