Közösségi oldalak

Hírek

Tiszából kihalászott hulladékot raktak az ukrán konzulátushoz jobbikos politikusok

Dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő Fotó: Sándor Zoltán / Alfahír

Visszaadták a külföldről származó hulladékot a nyíregyházi ukrán konzulátusnál a Jobbik politikusai: „Nem kértük, mégis megkaptuk az ukrán szemetet, ezért inkább visszaadjuk!” – ezzel a címmel hirdette meg sajtótájékoztatóját a Jobbik szerdán, 13 órára.

Ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk, az ellenzéki párt szerint a Tisza állandó szennyezésének meggátolása még mindig várat magára és annak oroszlánrészéért Ukrajna, de részint Románia is felelős.

A nyírségi nagyvárosban található ukrán konzuli épület előtt Dr. Gyüre Csaba országgyűlési képviselő és Adorján Béla Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei képviselő szólalt fel.

Kommunális hulladékszennyezés is érkezett a Felső-Tiszára

Adorján a rendkívüli sajtótájékoztatót a tiszai környezetszennyezés előzményeinek ismertetésével kezdte. A megyei képviselő kiemelte, hogy már a trianoni határmódosításokig nyúlik vissza a probléma gyökere, mivel a Tisza vízgyűjtő területei három eltérő ország területeire került. Viszont hangsúlyozta, hogy két évtizede kezdett el igazán tarthatatlanná válni a helyzet. A Tisza folyó vizébe a Szamoson és a Krasznán keresztül érkezik folyamatosan a kéretlen szemétszállítmány – emlékeztetett a megyei politikus. A kormány ugyan telepített négy helyre hulladékleszedő sorompókat, de 40 kilométeren keresztül

a Tiszán áramló szemét akadálytalanul szennyezi a partokat

– fogalmazott Adorján.

Mint Adorján fogalmaz, a hulladékprobléma megoldatlanságában „tevőlegesen közreműködnek” az ukrán és a román hatóságok is, mely eredményeképp „ökológiai katasztrófát okozó környezetszennyezés” zajlik. Szerinte elengedhetetlen lenne végre az ügyben – Magyarországgal együtt – a három állam diplomáciai együttműködése. Úgy véli, jelenleg nem képviseli kellőképpen a magyar érdekeket a hazai külügyminisztérium. „Diplomáciai teszetoszaságnak” minősítette azt, hogy az érintett külképviseletek érdemben nem cselekednek. Emiatt pedig főként a vízügyi szakemberekre hárul a szennyezés kezelése, a rendelkezésre álló technikai eszközök azonban nem elegendőek – jelezte a politikus.

Adorján elárulta nekünk azt is, hogy a 300 méter széles ártér kiterjedése 3 kilométeresre is duzzadhat, amikor a vízállás a kritikus 600 centimétert meghaladja.

Gyüre Csaba és Adorján Béla két zsák ukrán szemetet helyeznek el

A demonstratív célzatú sajtótájékoztatót Gyüre Csaba folytatta beszédével. Úgy látja, a Tisza szennyezettsége „ökológiai katasztrófába sodorja Magyarországot” – értett egyet párttársával. Majd hozzáfűzte,

a tiszta környezethez mindenkinek joga van,

így a magyar embereknek is – jelentette ki.

Gyüre a Tisza természeti értékeinek megóvása mellett a folyó turisztikai jelentőségét is kiemelte, ami fontos „kiugrási lehetőséget” jelent, főleg a szabolcsiaknak. Elmondta azt ő is, hogy az elmúlt két évtizedben nem történt a magyar állam részéről semmilyen komolyabb lépés az ügyben. Magyarország úgynevezett „alvízi” ország, ezért veszélyeztetettebb helyzete van ebből a szempontból – mutatott rá.

Az országgyűlési képviselő szerint elsősorban az okot, nem pedig az okozatot kell megszüntetni, vagyis a szomszédos országokból eredő környezetkárosítás felszámolását sürgeti – akár nemzetközi úton eljárva. Ezért is tettek az ügyben büntetőfeljelentést, ám a nyomozás még folyamatban van. A tiszalöki vízlépcsőnél is szerinte van egy másik, hatalmas probléma, ahol „közérdekű üzem megzavarása” zajlik, ami szintén bűncselekmény. Így – mint érvelt –

súlyos büntetőjogi vonatkozása is van ennek a környezetszennyezésnek.

Hivatkozott a Helsinki-egyezményre is, aminek elve és lényege: „a szennyező fizet” – idézte fel Gyüre. Ennek alkalmazása viszont szerinte itt nem valósul meg, ezért a kormány sem tesz lényegében semmi jelentős jogi lépést – fogalmazott a politikus.

Leszögezte, ezért is lenne rendkívül fontos „egy önálló környezetvédelmi minisztérium” felállítása Magyarországon, hiszen ezáltal sokkal hatásosabban lehetne fellépni hasonló esetekben – hívta fel a figyelmet a jobbikos politikus.

A sajtótájékoztató befejeztével az ellenzéki honatyák – mintegy demonstratív jelleggel –

elhelyeztek egy-egy, ukrán feliratú palackokkal, dobozokkal és egyéb szeméttel teli zsákot az ukrajnai konzulátus kapujához,
melyeket egyébként a Tiszából kihalászott hulladékokból állítottak össze.

Ezt követően rövidesen megjelent három rendőrautó, majd az azokból kiszálló helyi rendőrök a még a helyszínen tartózkodó képviselőket és a sajtó munkatársait is igazoltatták – aztán békésen távoztak.

Alfahír nyomán