Nunkovics Tibor: szarból nem lehet várat építeni!

Uniós szinten nincs engedélyezve, Kanadában pedig betiltották azt a rekultivációs eljárást, aminek keretében szennyvíziszapot ásnak a föld alá. Ennek ellenére Magyarországra jelentős mennyiségben érkezett külföldről a bűzös anyagból, pedig felmerül a kérdés: ha a technika valóban megbízható, más országok miért nem alkalmazzák, miért hazánkba raktak le több mint 41 ezer tonnát a sűrített szennyvízből.

Szarból nem lehet várat építeni

– Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője fogalmazott így pénteken az Agrárminisztérium épülete előtt. Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy

az elmúlt 10-15 évben számtalanszor tapasztalható volt, hogy más országok úgy tekintenek hazánkra, mint a kontinens szemétlerakójára.


Nunkovics Tibor szerint különösen nagy probléma, hogy a kormányzat sokszor asszisztál ezekhez a botrányokhoz azzal, hogy vagy elbagatellizálja az ügyeket, vagy komoly következmények nélkül hagyja azokat.

„Adnak Józsi bácsinak pár millió forintot, és akkor ő majd kezd vele amit akar”

– írta le az eljárást, ahogyan külföldi cégek hazánkba hordják a hulladékot, és amiről nemrég mi is készítettünk egy riportot Székesfehérvár mellett.

„Az Európai Unióban ez az eljárás még nem kapott végső jóváhagyást, ha ez így lenne, nagy valószínűséggel sem Szlovénia, sem Horvátország nem hordaná ide a fekáliáját. Még súlyosabb, hogy Kanadában egyenesen betiltották a szennyvíziszap ilyen módon történő kezelését, ezzel szemben Magyarországra csak tavaly, csak Horvátországból 41 ezer tonna szennyvíziszap ékezett.”

– magyarázta.

A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen megkérdőjelezhető eljárással kezeljenek egy olyan veszélyes anyagot, amiben hormon tartalmú gyógyszerek maradékai, higany, vagy éppen mikroműanyagok találhatók. Ezek a legkisebb koncentrációban is veszélyt jelentenek az élővilágra és az emberi egészségre – mutatott rá.

Nunkovics Tibor Fotó: Béli Balázs

Nunkovics Tibor elmondta, hogy Stummer János képviselőtársával együtt hét elején benyújtottak egy határozati javaslatot annak érdekében, hogy a kormány szigorítsa az ide tartozó előírásokat, ugyanakkor jelezte, hogy megfontolják egy vizsgálóbizottság felállításának kezdeményezését is, ellenére a most kezdődő parlamenti szünetnek.

Mint korábban megírtuk, a kormánynál is érezhető némi zavar az iszapügyben, ugyanis hétfőn a szintén jobbikos Varga-Damm Andrea parlamenti felszólalására Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elismerte, hogy a probléma valós, és a kormány felülvizsgálja a gyakorlatot.

Close