Közösségi oldalak

Hírek

Rovarokat és férgeket etet velünk az Európai Bizottság

Rovarokat és férgeket etet velünk az Európai Bizottság

Az EU engedélyt adott arra, hogy a 2023-as évtől rovarokat (hazai tücsköket) adjanak pékárukhoz, tésztákhoz és más félkész termékekhez „a lakosság számára”.

A vonatkozó Bizottsági rendelet ITT olvasható el.

Bár az allergiára és az esetleges anafilaxiás reakciókra vonatkozóan túl kevés a közzétett bizonyíték, az EU Bizottsága úgy véli, hogy a lehetséges allergiás reakciókat nem kell külön címkézési követelményekkel ellátni.

Nagy a valószínűsége azonban annak, hogy a rákfélékre, puhatestűekre és poratkafélékre allergiás emberek is allergiás reakciókat fognak mutatni, ha olyan termékeket fogyasztanak, amelyekhez házi tücsköt adtak.
A rovarok számára etetett szubsztrátra pedig újabb allergiás reakciókat is kiválthat. Ezért csak akkor van címkézési kötelezettség, ha a termék „Acheta domesticus” port tartalmaz.

Ez azt jelenti, hogy az embereknek maguknak kell megtudniuk, hogy az „Acheta domesticus”-t porrá őrölték és élelmiszerrel keverték, és saját felelősségükre ellenőrizniük kell, hogy allergiás reakciót válthatnak-e ki.

Ursula VON DER LEYEN

Az engedélyezés 2023. január 24-én kezdődik. Az engedélyezésért felelős: Ursula VON DER LEYEN.

A rendelet értelmében a következő „lakossági” termékek hamarosan házi tücsök (Acheta domesticus) hozzáadásával kerülhetnek forgalomba:

– Többmagvas kenyér – többmagvas zsemle
– Kekszek és kenyérrudacskák
– Gabonaszelet
– Száraz előkeverékek pékárukhoz – kekszek
– Száraz töltött és töltetlen tésztatermékek – szószok
– Feldolgozott burgonyatermékek – hüvelyeseken és zöldségeken alapuló ételek – pizza
– Általános tészta- és tejsavópor termékek
– Hús-analógok (vegetáriánus húsalternatívák)
– Levesek és leveskoncentrátumok, levesporok
– Kukoricaliszt alapú snackek
– Sörszerű italok
– Csokoládétermékek, diófélék és olajos magvak
– Rágcsálnivalók (a chipsek kivételével) és húskészítmények.

Eddig „csak” az európai vándorsáska és a lisztkukac érdemelte ki azt a megtiszteltetést, hogy az öreg kontinens lakói elsősorban iparilag előállított, ételnek deklarált termékekben fogyaszthatják a gusztusos állatkák porrá őrölt testét, mint sűrítő és vagy kötőanyagot, élelmiszert nyomokban tartalmazó készáruként.

Nem árt azt sem tudni, hogy ezek a férgek és rovarok, bogarak sokszor fekálián, állati tetemeken, illetve szemétben keresik táplálékukat. Irtásukra vegyszerek garmadáját vetik be.

Tehát a házi tücsök és a penészevő gabonabogár jövőbeli felhasználási területeit:

„A kérelem az egész Acheta domesticus (házi tücsök) részben zsírtalanított porának felhasználására vonatkozott többmagvú kenyérben és zsemlében, kekszekben, gabonaszeletekben, pékáru előkeverékekben, kekszekben, tésztán alapuló termékekben (száraz), tésztán alapuló töltött termékekben (száraz), szószokban, burgonyatermékekben, hús- és zöldségalapú ételek, pizzák, tésztaalapú ételek, tejsavóporok, húsanalógok, levesek és leveskoncentrátumok vagy -porok, kukoricaliszt alapú snackek, sörszerű italok, csokoládétermékek, diófélék és olajos magvak, snackek; a chipsek és húskészítmények kivételével.”

Alphitobius diaperinus (magyarul: penészevő gabonabogár) engedélye a jövőben, ahogyan azt az EU Bizottsága az alábbi élelmiszerek feldolgozásába hagyta jóvá: gabonaszelet, kenyér és zsemle, feldolgozott gabonafélék és reggeli gabonafélék, zabkása, előkeverékek (száraz) pékárukhoz, száraztésztatermékek, töltött tésztatermékek, savópor, levesek, gabonaalapú ételek, tésztaalapú ételek, pizzaalapú ételek, tésztafélék, snackek; a chips kivételével.

Az intézkedésekkel a hús- és a tejtermékek fogyasztását akarja az Európai Bizottság drasztikusan csökkenteni. Jelenleg egyedül a saját konyhájukra büszke olaszok tiltakoznak vehemensen a férgek elterjesztése ellen

RSS Sportklub hírek

YouTube csatorna

RSS Időjárás

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!