Közösségi oldalak

Hírek

Orbán Viktort nem érdekelte a békéscsabai polgárok – Zárt körben kampányolt!

Nem sajtónyilvános kampányrendezvényen vett részt kedden Békéscsabán Orbán Viktor miniszterelnök, aki a békési megyeszékhely városházának udvarán buzdította a jelenlévőket Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) képviselőjelölt támogatásra.

Minderről videó is készült, (amit időközben törölt a fideszes Herczeg az oldaláról)  és utóbb beszámolt az eseményről a rendezvényen jelen nem lévő helyi önkormányzati hírportál is. A nem sajtónyilvános eseményen azonban az MTI készíthetett fotókat – írja a Magyar Narancs.

A rendezvényre nem csupán a sajtót nem hívták meg, hanem a békéscsabai Fidesz-tagok többsége sem kapott meghívót, és nem is tudott Orbán érkezéséről. A város közélet iránt érdeklődő lakosairól nem is beszélve. A zártkörű eseményre kizárólag a város közgyűlése Fidesz-frakciójának tagjait és a párt helyi aktivistáit hívták meg.

Orbán zárt fóruma Békéscsabán

A miniszterelnök fórumát tehát a helyiek számára más esetekben sem használható városházi zárt, belső udvaron tartották meg. Ez pedig sérti a választási eljárási törvény egyik passzusát, amely arról rendelkezik, hogy „ (…) állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületben választási kampánytevékenységet folytatni, választási gyűlést tartani tilos”. A zárt udvar a városháza szerves része, így a rendelkezés erre is vonatkozik.

Úgy fest, mindez nem zavarta a Viharsarok fővárosa önkormányzatának törvényességért felelős jegyzőjét, de a kampánygyűlés szervezőit sem. Információk szerint a békéscsabai városháza hátsó, ún. Élővíz-csatornapart felőli bejáratát a rendezvény előtt és annak ideje alatt hermetikusan lezárták.

„Nyaranta, a békéscsabai önkormányzat belső udvarán megtartott kulturális fesztivál címe: Városházi Esték, ami elnevezéséből adódóan is jól mutatja, hogy a zárt udvart az önkormányzati épületegyüttes szerves részének tartják”

– mondta egy helyi jogász a Magyar Narancsnak.

Fotó: MTI

Még ellentmondásosabbá teszi a békéscsabai Orbán-kampányt az is, hogy a városházán a pandémiás helyzet miatt a jegyző utasítására az ott dolgozók nem fogadhatnak senkit, így ügyfeleket sem. A mintegy 150 fő meghívott viszont bemehetett az önkormányzat ingatlanának zárt területére.

Stummer János a nyerő?

Helyi források szerint, Orbán Herczeg Tamás melletti kampányolása árulkodó a békéscsabai esélyek szempontjából is. A mindig mindent mérő Fidesz-KDNP valószínűleg úgy látja, hogy a nagyon kiélezett választási csatában szükséges a miniszterelnöki „rásegítés” az újrainduló fideszes politikus mellett. Herczeg Tamás összeellenzéki kihívója Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

Békés megye négy egyéni választókörzete közül éppen a békéscsabai központú és Simonka György volt dél-békési körzete látszik az ellenzék számára nyerhetőnek. Ugyanakkor a legfrissebb felmérések azt sejtetik, hogy gyulai központú választókerületben is kezdenek kiegyenlítődni az esélyek a 12 éve a parlamentben ülő 71 éves Fidesz-jelölt, Kovács József és a majdnem két emberöltővel fiatalabb ellenzéki jelölt, Leel-Őssy Gábor (DK) között.

Az ügyben a Magyarnarancs.hu megkereste Herczeg Tamás újrainduló fideszes parlamenti képviselőjelöltet, aki elmondta, tud a szocialista képviselők kérdéseiről, de azt nem kívánta  kommentálni.

„Minden párt maga dönti el, hogyan kampányol”

– válaszolta a kormánypárti képviselő arra a kérdésünkre, hogy csak szűkebb körben, a meghívottak lehettek jelen Orbán békéscsabai városházbeli kampányán.

Miklós Attila és Fülöp Zoltán

A történtek miatt Bacsa Vendel békéscsabai jegyzőhöz fordult két békéscsabai MSZP-s önkormányzati képviselő, Miklós Attila és Fülöp Zoltán. Arról érdeklődtek, ki engedélyezte a rendezvényt, mennyiért adták ki a városháza zárt udvarát, és ugyanilyen feltételek mellett bérbe adnák-e más szervezetnek is.

Miklós Attila érdeklődésünkre elmondta, véleményük szerint a választási eljárásról szóló törvénynek ellentmond a kampánygyűlés. Írásbeli kérdésükre még nem kaptak választ a jegyzőtől.

Forrás: Magyarnarancs.hu